fredag 3 januari 2014

Varuprov från Ricossa: Barolo och Barbaresco

På någon av mellandagarna hämtade jag på ortens postutlämningställe ut ett paket med två vinflaskor från importören Prime Wine Group. Ett s k varuprov.
Även Italienska Viner har provat och skrivit om dessa viner.

Ricossa Antica Casa är en producent vars rötter går tillbaka till slutet på 1800-talet. Man startade då vineriet Portacomares i utkanterna av Asti. Idag ingår man i  MGM Mondo del Vino, som startades 1991 och som förfogar över vingårdar från Piemonte i norr till Sicilien i söder. De exporterar sina viner till mer än 40 länder. Tillverkningen ligger årsvis på runt 25 millioner flaskor och 4.5 millioner 3 liters bag-in-box. 

Vi provade vinerna under två dagar och kunde konstatera att båda vinerna var betydligt mer i vår smak dag två än dag ett. Vår slutsats blir att båda vinerna vinner väldigt mycket på en rejäl luftning. Vi förordar att de hälls över på karaff tre timmar innan de ska drickas. Bådar vinerna tycker vi är utpräglade matviner.

2009 Barolo
Här finns en doft som tilltalar oss. Dag ett är den ytterst försiktig, men växer till sig och blir riktigt trevlig dag två.
De klassiska dofterna av lite ljusare körsbär, lätta hallontoner, torkade rosor, aningens viol och läder finns där.

I munnen får vi ett hyfsat slankt och småstramt vin som gör sig bra till mat. Precis som med doften så är smakerna mer tydliga dag två. De röda bären i form av körsbär, skogshallon, tranbär och lite lingon är det första vi känner, men visst lite örter, toner av ek och jord finns där någonstans. Bra syra och tanniner som biter känner vi också.

Speciellt dag ett är tanninerna särskilt aktiva utan att vara särdeles bråkiga. Dag två har de mjuknat och rundats av rejält utan att för den skull bli mesiga. Eftersmaken är hyfsat lång och med en god balans mellan smakerna. Här tar sig kryddorna mer fram tillsammans med nypon och lite rosor. En svag ton av lakrits dyker också upp.
Vi gör tummen upp och kommer att fylla på vår källare med ett par flaskor.

Betyg 3+

Priset 151 kr är, efter en snabb koll på SB:s hemsida, den billigaste Barolon som säljs på Bolaget.

Har du aldrig smakat barolo, så är det här en riktigt hygglig instegsbarolo. För den mer vane barolodrickaren kan det vara intressant och se vad man får 151 kr.

2010 Barbaresco
Barbarescon känns betydligt enklare än Barolon. Den är också väsentligt stramare och kärvare. Vi kommer inte riktigt överens med tanninerna, som vi tycker är alltför bråkiga. Även om de dag två börjar bli civiliserade.
Dag ett tycker vi vinet, trots en luftning på ett par timmar, är alltför slutet och inte riktigt bjuder upp. Även om det lossnar en del dag två. I doften hittar vi då: körsbär, nypon skogshallon och lite läder.
Smaken går i samma riktning. Syran är frisk på gränsen till vass.

Vid en snabb sökning på SB:s hemsida är det här den billigaste Barbarescon med flera tiors marginal. Idag kostar den 101 kr.
Syran och tanninerna är lite för tuffa för att passa vår smak. Vi väljer därför att stå över fler köp.
Bloggaren Italienska Viner intar en mer positiv ställning till vinet än vad vi gör. Du kan läsa det här.

Betyg 2+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar