måndag 3 mars 2014

Aglianico Del Vulture från D´Angelo

I höstas var jag med på en vinprovning som den dansk-italienske vinhandlaren Carlo Merolli höll i Ängelholm. Ett av de vinerna som stack ut och som jag snabbt bestämde mig för att köpa några flaskor av var ett vin på druvan Aglianico. Det har nu blivit dags att bekanta sig lite mer med det här vinet.

2004 Riserva Vigna Caselle Aglianico Del Vulture DOC.
Producent är D´Angelo. Vi befinner oss i södra Italien i regionen Basilicata i vinområdet Aglianico del Vulture. Området fick sin DOC status 1971 och även DOCG status 2011.
D´Angelo är den ledande producenten i kommunen Rionero in Vulture. Firman startades på 1930-talet och man äger 40 ha egna vinmarker och förfogar över ytterligare 30 ha genom kontrakterade vinodlare.
Det här vinet är gjort på Aglianico till 100%. En druva som mognar sent och skördas i slutet på oktober Vinet får ligga till sig i knappt två år på stora ekfat..


Vi möts av en smått förförisk doft av riktigt mörka körsbär, lite örter, en del torkad frukt och en lätt touch av mörk choklad. Någonstans i bakgrunden kan vi också ana oss till lite blommor. Redan vid första sniffen blir vi på glatt humör.

I munnen får vi ett vin med en mullig mörk frukt som skänker sommarvärme i gommen. Här finns mycket mer i små välavvägda portioner: mineraler, örter, torkad frukt och lite fat.

Friska och vitala syror gör att vinet har en fräschör, som med den låga(?) alkoholen 13% gör att vinet faktiskt känns lite läskande. Det finns gott om tanniner som sig bör i en Aglianico, men de förvånar med att vara mjuka ja nästan lena. Visst ger dom sig till känna i gommen och detta på ett mycket behagfullt sätt.

Eftersmaken är lång och komplex. Här smyger sig en liten parad av smaker fram: mer torkad frukt, lakrits, mörk choklad, mineraler och en avslutning med ett litet lätt sött anslag.

Det här var precis så gott som jag tyckte mig ana på provningen i höstas. Det funkade utmärkt till vårt lamm, men kanske var det allra bäst på egen hand lite senare fram på fredagskvällen.

Vi betalde 165 kronor till Carlo, då vi köpte det på senhösten. Samma pris idag och det verkar finnas flaskor kvar.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar