måndag 17 mars 2014

Italiensk mångfald. Tre på G och så en Barolo.

Brodern från norr anlände tillsammans med sin hustru till Västkusten på lördagen. Deras båda söner samt enes sambo är med så vi blir sju till bordet. Vi tillagar en lammstek, som får bli kvällens huvudrätt, men vi börjar med lite parma- och serranoskinka och så provar vi fyra viner. Tre av dessa är gjorda på druvor som börjar på bokstaven G. Druvor som för mig var helt okända tills för ett par år sedan. Vad säger ni om Grignolino, Gaglioppo och Gropello. Druvor som är helt nya bekantskaper för de flesta ikväll.
Grignolino är en druva som huvudsakligen odlas i Piemonte. Gaglioppo odlas huvudsakligen i Kalabrien i södra Italien. Gropello är en druva som huvudsakligen odlas i Lombardiet.


2012 Grignolino d´Asti från Cascina Tavijn.
Hustrun och jag har druckit såväl årgång 2011 som 2012. Jag har tidigare skrivit om en provning, som vinmakaren Nadja Verrua ledde. Du kan läsa om detta här. Vinet är gjort på Grignolino till 100%.
För resten av sällskapet är detta en helt ny bekantskap.
Vi möts av en karaktäristisk doft, där de röda bären dominerar. Här finns en väldigt tydlig rosendoft, nästan med en artificiell ton.
Lite örter, flintasten och mineraler gör det här vinet lite speciellt.
Smaken är stram, slank och med en frisk ungdomlighet. De röda bären kommer tillbaks tillsammans med örter, kryddor och en del mineraler. Syrorna är vitala och väldigt aktiva. Tanninerna biter ordentligt i gommen på ett betydligt mer påtagligt sätt än vad de gjorde i version 2011.
Jag gillar verkligen det här vinet, mer årgång 2011 än 2012. Dock tror jag på en bra utveckling av 2012.an. Resten av sällskapet tycker att det är ett spännande och gott vin. Det är ju bara det att två andra av kvällens viner är så enastående bra.

F36p27 Cirò Rosso Classico från A Vita.
Gjort på 100% Gaglioppo från området Cirò i Kalabrien.
Ganska enhälligt utsågs detta till kvällens vin. Brodern bestämde omgående att vi måste till Köpenhamn i vår och fylla på vårt lager.
Färgen är tegelröd med någon orange ton.
Doften är fylld av röda bär. Vi lokaliserar ljusa körsbär och hallon samt lite mer diffusa röda bär. Detta kombineras med en spännande kryddig ton i doften.
Smaken är slank, elegant och lite småstram. Här finns, precis som i doften, en elegant rödfruktig ton, där de ljusa körsbären, hallonen och de röda vinbären sitter i förarsätet. Örter, kryddor och vulkanmineraler spetsar till smakintrycken.. Syran skänker vinet en stor friskhet och vitalitet. Tanninerna biter på det där riktigt härliga klassiska sättet, men inte så att tungan krullar sig, utan på ett civiliserat och balanserat sätt. Till maten växer vinet ytterligare. Eftersmaken har samma härliga frukt med ett läckert ört avslut.

2008 Barolo "Cerrati", Cascina Cucco
Vi skrev om 2005:an  för ett år sedan. Nu provar vi en tre år yngre flaska. Vi har en Barolo från Serralunga d´Alba.
Helhetsintrycket är att det är ett ungt vin, lite stramt med viss slankhet och inte utan elegans.
Lite mörkare till färgen. Kanske är det de två första vinerna som med sin ljushet lurar oss.
Det doftar av bigarråer, hallon och en trevlig lätt blommighet, men samtidigt finns här en lite dovare ton som ger känslan av mörkare bär och aningens tjära.
I munnen får vi ett vin där smaken domineras av körsbär, hallon och en lättflyktig kryddblandning. Det vilar en slags ungdomlighet över vinet, med lite skira rosor och violer i bakgrunden, men med frukten och i viss mån den lätta kryddigheten vid fronten. Syran känns pigg och frisk. Tanninerna är rejäla och gör sitt jobb, detta utan att vara särdeles tuffa. Vinet upplever vi som väldigt tillgängligt just nu och riktigt bra till vår mat. Vi har med tiden blivit alltmer förtjusta i detta lite enkla, men ack så goda nebbiolovin.

2009 Groppello Rosso Garda Classico, La Basia.
Kvällens fjärde och sista vin är gjort på druvan Gropello till 85%. De återstående 15 % består av sangiovese, barbera och marzemino. Producenten La Basia har sin verksamhet i Valtenesi, i det sydvästra hörnet av Gardasjön.
Jämfört med de övriga vinerna upplever vi det här som lite mörkare i sin framtoning, men också lite mjukare och snällare.
Doften signalerar en blandning på diverse skogsbär och finmalda kryddor. Lite enkel i sin framtoning, detta utan att vara det minsta trivialt eller banalt.
I smaken dyker samma skogsbär och kryddor upp. Här finns en matvänlig syra som är riktigt pigg. Tanninerna finns här, men jämfört med de de övriga vinerna är de mer avrundade och lite lättare i sin framtoning. Ett enkelt, lättsamt och matvänligt  vin för vardagen.Vi sammanfattar kvällens viner.

2012 Grignolino d´Asti från Cascina Tavijn.
Köpt hos Cibi e Vini för 100 DKK.
Betyg 4.

F36p27 Cirò Rosso Classico från A Vita.
Köpt hos Cibi e Vini för 125 DKK.
Betyg 4++

2008 Barolo "Cerrati", Cascina Cucco
Köpt av Carlo Merolli för 125 MUK.
Betyg 4+

2009 Groppello Rosso Garda Classico, La Basia.
Köpt av Carlo Merolli för 80 MUK.
Betyg 3+

MUK ska utläsas MyntUnionKronor=DKK=SEK=NOK när vinerna betalas över internet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar