fredag 28 mars 2014

Campo Morar

Mitt-i-veckan-vinet fick bli en trotjänare från Valpolicella. Viviani är en producent som vi håller högt. Det spelar ingen roll om vi dricker deras basvalpolicella, deras amarone eller recioto. Det blir nästan alltid toppnoteringar.
Campo Morar är ett vin vi bloggat om åtskilliga gånger. Du kan läsa om våra intryck om årgång 20042005 och 2008. Även Billigt Vin har lämnat en rapport om 2008:an.
Nu är det vår sista flaska av årgången 2008 som vi tvingas ta farväl av.

2008 Valpolicella Classico Superiore, Campo Morar, Viviani
Viviani håller till långt upp i Negrardalen alldeles intill byn Mazzano. Vi har varit där ett par gånger med Clubamarone. Gården ligger sagolikt vacker med utsikt över hela dalen och vid siktigt väder kan du skönja Gardasjön vid horisonten.
Druvblandningen är Corvina Veronese 75% Rondinella 20% och Molinara 5%. Knappt hälften av druvorna har torkats en månad.

Vi häller upp två stora glas som får stå i två timmar innan vi börjar njuta av det. Det här vinet behöver alltid en lång luftning.
Vid upphällningen är doften nästan obetydlig, endast en svag körsbärsdoft noterar vi. Under de två timmarna vinet fått stå i glasen har det minsann hänt en del. Doften har gått ifrån svag till kraftfull. Det är dom mörka bären som dominerar. Någonstans i bakgrunden finns lite torkade örter och aningens toner av kaffe.

Ja, jäklar vad vi gillar det här vinet. Smaken är stor, kraftfull och fyllig. Allt detta utan att vara det minst tung.
Den mörka frukten i form av körsbär, blåbär, björnbär och blåa plommon fyller gommen. En känsla av mörk, söt frukt sprider sig i munnen. En vital syra ger vinet friskhet. Tanninerna är fjäderlätta, mjuka och ändå spänstiga och bjuder det där lilla motståndet, som gör Campo Morar till ett bra matvin.
Det finns mer än frukt i det här vinet: örter och kryddor, visserligen i små mängder, men ändå klart noterbara.
Eftersmaken är lång och där få vi ett tillskott av kaffe, kakao och alldeles på slutet lite sötlakrits, men den mörka frukten finns där som ett genomgående tema.

Det var vår sista flaska. Jag hade gärna haft ett gäng till i källaren. Vinet är nog på topp just nu, men håller sig säkert där i flera år. På "Bolaget" är det årgång 2009 som finns tillgänglig i beställningssortimentet. Priset är 359 kr. Vår flaska är privatimporterad och beställdes vid ett besök på gården. Vi betalade då drygt 20 euro.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar