måndag 24 mars 2014

Sortimentsprovning Del 2. Moulin Touchais

Dagens inlägg ägnas helt och hållet åt ett vin som måste betraktas som helt unikt. Ett sött vin på druvan Chenin Blanc. Under 2012 slumpade det sig så att jag provade två olika årgångar 1971:a och 1995:a.
Samtliga nedanstående viner finns på Systembolaget. Det dyraste är just årgång 1971 och där är priset 599 kr. Det billigaste är årgång 1998 som kostar 199 kr. Ett flertal av årgångarna betingar ett pris av 299 kr.

Moulin Touchais importeras av Giertz Vinimport. Jag har hämtat nedanstående från deras hemsida:
Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797 och det hela började med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen under franska revolutionen. Han kom då över en gammal adelsegendom för en billig penning och började att odla enkla vita och röda viner.
År 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc druvan. För att få fram ett sådant vin måste druvorna vara mycket mogna, på gränsen till övermogna. Snart började Touchais producera dessa söta viner och varje år lade han undan några hundra lådor. Åren gick, man grävde fler källare, alltfler årgångar lades ned och vinerna mognade så sakteliga.
År 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var formidabla. Nu lade man undan 10.000 flaskor eller mer varje år och bonden Touchais ättlingar hade kommit på ett nytt sätt att ytterligare förfina vinmakningen: metoden att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att bibehålla syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna. 
Så kom andra världskriget och tyskarna. Källarvalven murades igen. Inte förrän 1970 öppnades de mörka valven, och under tiden hade man grävt en ny stor källare på ett annat ställe, i Doué la Fontaine där Moulin Touchais ligger idag.

Årgång 1971
Färgen är närmast organge.
Smakar av nygjord äppelmust, lite citrus och en lätt ton av honung. En lite eggande känsla av oxidation.
Här finns också lite torkad frukt främst aprikos. Ytterst komplex. Lika bra som jag minns att den var för två år sedan. Betyg 5-

Årgång 1975
Inte samma friskhet som i 1971:an, men också med en mindre komplexitet. Mer honung och torkad frukt.
Betyg 4-


Årgång 1981
En ganska mogen framtoning med en syra som känns lite på retur. Aprikos, rivna apelsinskal, lite nötter och en lätt kryddighet.
Betyg 4+

Årgång 1991
En lite sötare framtoning än de tidigare vinerna, men med en bra friskhet i form av citrus och gula äpplen. Ett avslut med en lätt kryddig touch  och aningens honung.
Betyg 4+

Årgång 1992
Även i denna årgång är sötman lite tydligare. Begynnande mognadstoner. Ändå med en frisk syra med citrusfriskhet. Komplex eftersmak av honung, nötter och sötma av marsipan.
Betyg 4+

Årgång 1996
En riktig kanon med sin friskhet och komplexitet. Underbar fruktighet. Citrus med dragning åt apelsin. En viss kryddighet, lite torkad frukt och nötter. En ljuvlig honungston i avslutet. Här finns ett djup och en koncentration som gör att jag faller totalt.
Betyg 5

Årgång 1998
Känns väldigt ungt och därmed med en ungdomlig friskhet från citrus och lite röda äpplen. Fin krydda, honung och aprikosmarmelad i eftersmaken. Tycker mig känna lite mineraler också på sluttampen.
Den här behöver kanske tio år i källaren.
Betyg 4-

Årgång 2000
En riktig ungdom i dessa sammanhang. Friskhet från citrus och äpplen. Lite torkad frukt, aningens nötter och lite kryddor. Också lite honung i slutet. Känns lovande, men behöver åtskilliga år i källaren för att blomma ut, men då............

Betyg 4




2 kommentarer:

  1. Jag beställde 2 st 96 or kan dom ligga lite till eller ska dom drickas nu?

    SvaraRadera
  2. Hej Leif!
    Ett bra köp. Jag har gjort likadant. Vinet är bra och drickbart redan nu, men jag kommer ta min första flaska om något år. Nästa flaska får nog ligga 10-15 år. Vinet utvecklas och förändras, men det här vinet tål säkert 25 år i källaren.

    SvaraRadera