söndag 23 mars 2014

Sortimentsprovning hos Viva Group. Del 1.

Tisdagen 18/3 på eftermiddagen var det Sortimentsprovning hos Viva Group. Sortimentsprovningen ägde rum hos Göteborgs Vinkällare. En Sortimentprovning i Göteborg har vi inte så ofta, utan det brukar vara förbehållet Stockholm. Den här våren fick båda landets två största städer den äran.
Viva Wine & Spirits Group är ett samarbete mellan  fem importörer: Giertz VinimportWine MarketChris WineWine Team och Mero Wines.

Jag hade sällskap med vännerna B och LM. Vi fick en verkligt trevlig eftermiddag. Det fanns mycket att prova, vilket vi också gjorde, men då blir det också mycket att spotta.

Vi började med några champagner.

Roséchampagnen gjord på i stort lika delar Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier var  enkel och lättdrucken.

Ett stort utbud av champagner från Lanson bjöds vi på. Deras Black Label (339 kr) kändes klassisk. Uppfriskande och torr. Gröna äpplen, lite grapefrukt och aningens bröd. Här är det 50%PN, 35% Chardonnay och 15% Pinot Meunier.

Lägg till nästan två hundra kronor och du får deras "Extra Age Brut", gjord på 60% PN och 40% Chardonnay. Lite elegantare och mer komplex. Ingen malolaktisk jäsning och minst fem års lagring innan försäljning. Fina citrustoner, friska röda äpplen, aprikoser och ordentligt med mineraler. Fint avslut med aningens Mariekex.

Dags för lite Amarone. Brigaldaras version 2009 har föregåtts av en hel del goda rykten i Amaronekretsar. Det är vår första bekantskap med den här amaronen. Priset är 298 kr på SB.
Vinet är gjort på druvorna Corvinone 50%, Corvina 20%, Rondinella 20% och resterande 10% på diverse druvor.
Trevlig doft av körsbär, örter, kakao och lite fat. Smaken går i samma riktning.Frukten känns lite mörkare än i många andra amarone.Det tillkommer lite torkad frukt framförallt i eftersmaken. Här finns en bra syra och trevliga, behagliga tanniner.
Det här var gott! Jag kommer att fylla på förrådet. Årgång 2009 lovar mycket och så är den här värd en ordentlig genomgång. Priset på strax under 300 kr är ett bra pris.

Det dricks inte mycket Ripasso längre i Vintankarhemmet. För mycket utslätning och likriktning har gjort att vi hellre dricker vanlig enkel Valpolicella eller så är det Amarone som gäller.
Den här är väl helt OK, men priset 166 i BS gör att vi hellre lägger till 130 kr och får deras Amarone.


Michele Castellani ställde upp med ett flertal viner.
Amarone Cinque Stelle är ca 60 kr dyrare än den vanliga amaronen. Här får den torkade frukten, katrinplommon och romrussin ett för stort genomslag för att passa Vintankar.
Då föredrar vi lillebrodern.


Amarone I Castei har vi hållit som en av de bästa Amaronevinerna på SB runt 250 kr. Vi har tidigare skrivit om 2006  och om 2004. Nu är det den lovande årgången 2009 som gäller och fortfarande 252 kr. Den gör oss inte besviken. Vi gillar de härliga mörka körsbären, skogsbären och örterna. Torkad frukt? Javisst, men inte så kraftigt utan mera finstämt. En bra syra gör att vinet känns friskt. Tanninerna finns där, men är mjuka och lena. Eftersmaken är som den ska vara på en bra amarone!!
Det finns tre möjligen fyra stycken Amarone i den här prisklassen på SB som är jämförbara med I Castei.

Vi testade också I Casteis Ripasso årgång 2011. Den här var ju vår favorit bland Ripassovinerna då det begav sig. Den här är inte så amaronestylad utan lever mer på sin egen charm i en liten robustare stil. 119 kr är väl t o m ett bra pris för det här vinet.

Seral Corvina. 
Ett vin gjort på 100% Corvina.
Lite kraftigare och mera tanninrikt vin. Gott om körsbär och andra röda bär. Lite lakrits i eftersmaken, som är av medellängd.
Ett enkelt matvin för mitt-i-veckan rätter.
Kostar 84 kr


Rosso Veronese 2010.
En spännande Valpolicellablandning på 70% Corvina, 15% Osoleta och 15% Croatina.
Druvorna har torkats i 40 dagar innan jäsningen på ståltank. Vinet har sedan lagrats i 13 månader på slovenska och franska ekfat.
Här finns en ripassovarning kan man tro, men det här vinet har sin egen charm. Min nyfikenhet är väckt och jag måste köpa en flaska för en noggrannare test.
Kostar 99 kr i BS.Det här var det första av tre inlägg. Nästa inlägg handlar enbart omMoulin Touchais. En vertikal på åtta årgångar mellan 1971 och 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar