tisdag 25 mars 2014

Sortimentsprovning. Del 3. Vina Santa Carolina och en Albarino

Detta blir näst sista delen av den Sortimentsprovning som Viva Wine & Spirits Group anordnande i Göteborg för dryga veckan sedan.
2012 Vionta Albarino
Den här Albarinhon var inte alls så tokig. Den här dricker jag mer än gärna till  skaldjur. Dags för lite räkfrossa och Albarinho.

Eftermiddagens allra trevligaste stund var den vi fick med Vina Santa Carolinas representant. Han var den ende producenten som var där. Företaget grundlades 1875 och det var då man började plantera vingårdarna  i Central Valley utanför Santiago. Idag förfogar man över 800 ha vinodlingar över hela Chile och producerar runt 25 miljoner liter vin En riktigt stor producent med andra ord.
Det är inte ofta som Vintankar dricker vin från Chile. Vi provade några av de enklare vinerna och de var just enklare budgetvarianter på Cabernet Sauvignon och Pinot Noir. Inget fel på dom, men heller inget som lockar oss till köp.
Två andra viner var däremot riktigt spännande.


2009 Reserva de Familia
Ett vin gjort på 100% Carmenere som växt i Rapel Valley (nära Atlantkusten).
Ett kraftigt vin med mörk frukt i centrum, men här finns också lite örter, kakao och kaffe. En del fat, men oss störde faten inte. Den här är värd en lite mer noggrann test, så det får bli ett köp.

En redig köttbit från grillen är vad det här vinet passar till gärna med någon gräddig sås.

Pris på "Bolaget" är 131 kr.


2009 Santa Carolina VSC.
Druvorna som använts i årgång 2009 är 60% Petit Verdot, 15% Cabernet Sauvignon, 13% Malbec, 10% Carmenère samt 2% Mourvèdre. Druvmixen ändras år från år.
Ett vin från Cachapoal Valley.

Färgen är mörk, ja nästan svart.
Det här är ett riktigt kraftpaket. Fullpackad med frukt, ganska komplext och en struktur som gör vinet nästintill tuggbart.
Det doftar av mörka bär, blåa plommon, örter, fat och läder.
Den mörka frukten återkommer i smaken och är lite marmeladaktig: blåbär, björnbär, svarta vinbär, men ett lite rödare inslag av skogshallon finns där. En del örter, hyggligt med svartpeppar och en del fat. Syran gör att vinet känns friskt. En del tanniner som biter hyggligt, men på ett behagfullt sätt.
Det här vill jag prova igen!!


Imorgon sista avsnittet, som handlar om de viner gjorda på druvan Pinot Noir som vi testade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar