fredag 7 mars 2014

Barbera d´Alba från Josetta Saffirio

Lite sug efter Barbera kände vi i början på veckan. Ner i källaren och upp med ett tomtevin. Nä, det stämmer inte. Detta är verkligen inget tomtevin utan en klart läcker Barbera.

2009 Barbera d´Alba, Josetta Saffirio
Det här är en liten vingård på 5 ha i Castelletto, Monforte d´Alba och med en årsproduktion runt 25 000 flaskor. Vingården drivs av Josetta Safirio, maken Roberto Vezza och dotter Sara. Det är framförallt Sara som alltmer har börjat ta över ansvaret.
Här produceras det förutom Barolo DOCG en vingårdsbetecknad Barolo från Persiera samt Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso och Bianco.
De sistnämnda vinerna produceras huvudsakligen av Merlot (rosso) och Rossese (bianco).
På etiketterna finns alltid den här lilla gnomen och som dom skriver på sin hemsida “Gnomes are the conscience of good people”.
Klicka gärna in på länken ovan till deras hemsida, för där hittar den vetgirige en hel del intressant.

Vinet är så klart gjort på Barbera till 100%.
Vinet har fått 12 månader på stora botti av slovensk ek, därefter på cementtankar och buteljeras den andra vintern som följer efter skörden.

Färgen har en vacker rubinröd ton med lite violetta nyanser.
Doften präglas av körsbär, lite björnbär,aningens mullbär och choklad. Det finns också ett uns av vanilj. Doften upplevs som ren och frisk. Ingens stor omfamnande doft, mera tydlig och ändå distinkt. Lite triggande!

Smaken är frisk och uppiggande. Inte ungt, inte moget någonstans på vägen däremellan.
Här finns en bärkompott av körsbär, blåbär, björnbär och lite röda bär, de senare ger vinet friskhet med en bra syra. Tanniner finns det, som på ett väluppfostrat sätt biter lite försiktigt i gommen. Aningens örter stöter vi på i mellanpartiet. Eftersmaken är medellång med ännu mera frukt av det mörkare slaget och lite rostade nötter. Anstränger vi oss kan vi spåra lite, lite vanilj.

Vi gillar verkligen den här barberan och gör tummen upp. På "Bolaget" är det årgång 2011 som är tillgänglig. Den kostar 179 kr, men säljs endast i ett kolli om sex flaskor. Är sex flaskor för mycket, så ring en kompis eller två och dela på en låda.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar