söndag 30 mars 2014

Bordeaux och Chianti

För ett par veckor sedan, när brodern gjorde ett besök här på Västkusten, blev vi bjudna på på lite mat och vin. Vi provade vinerna blint, vilket är svårt, men också lärorikt. Man blir ödmjuk efter en blindprovning. Ett av vinerna, en zinfandel, skrev jag om för ett år sedan. Inte så mycket har hänt, så det som skrevs  gäller fortfarande. Ett vin var skadat, så det lämnar vi därhän. De två övriga vinerna kunde vi placera i rätt område, men sedan producent och årgång gick inte så bra.

2009 Chateau Franc-Maillet
Egendomen, som idag heter Franc-Maillet, har¨sitt ursprung från tiden efter första världskriget då J-B Arpin köpte vingårdslägen runt om i Pomerol. Egendomarna i Pomerol omfattar idag 10 ha som är planterade med 80% Merlot och 20% Cabernet Franc. Producenten äger idag också vingårdar i Saint Emilion.

Det här vinet är gjort på Merlot 80% och Cabernet Franc 20% från vinstockar som är runt 32 år gamla.
Vinet har legat runt 14 månader på franska ekfat, varav 70% nya.

I  doften känner vi svartavinbär, skogshallon, mörka plommon och läder. Lite cederträ och en lätt touch av multnande höstlöv kan vi också ana oss till. Ingen kraftig doft precis, men ändå distinkt.
I munnen känns vinet fortfarande ungt, lite stramt och inte helt utvecklat. Gott är det dock redan nu. De svarta vinbären från doften återkommer lite tydligare i smaken. Här finns också både skogshallon och aningens björnbär, lite örter och blåa plommon.Tanninerna ger sig tillkänna på ett tidigt stadium och biter på ett elegant sätt i gommen. En bra syra skänker vinet friskhet. Eftersmaken är medellång och vi noterar en liten violpastill tillsammans med några knivsuddar kakao.
Brodern blev väldigt förtjust i det här vinet. Extra roligt eftersom jag fick honom att vara med och dela på en sexpack från Franska Vinlistan. Vi betalade 329 kr flaskan.

Betyg 4


2011 Fonterutoli
Det här en av broderns favoriter bland de billigare Chiantivinerna.
Det är gjort på Sangiovese till 90% och de resterande 10% är en blandning av Malvasia Nera, Colorino och Merlot.
Det här är ungt, kanske lite för ungt för att idag komma till sin rätt.

Doften är inte så stark precis, men vi anstränger oss och hittar mörka körsbär, lite örter och en del fat.


I munnen får vi ett mycket ungt vin som är stramt, friskt och med smaker som känns lite outvecklade. Körsbären spelar en framträdande roll tillsammans med örterna. Lägg därtill en del kakao och lite rostade fat. Tanninerna tar för sig rejält. Syran är frisk i all sin ungdomlighet. Det här vinet behöver nog något år på sig för att komma till sin rätt. Här finns dock en utvecklingspotential.

Vinet är köpt på SB för 155 kr.

Betyg 3+

1 kommentar:

  1. Jag har ett par Fonterutoli 09 or som är riktigt goda köpte 4 då och har 2 kvar

    SvaraRadera