torsdag 13 mars 2014

Cotes du Rhone Villages. En tvekamp.

Vi hade några vänner på middag på söndagskvällen. Vi hade ugnstekt några kycklinglår i en rödvinssky. Vi köper våra kycklingar sedan flera år tillbaks direkt från Eriksbergs Gård i Landa. Dom är nästan som minikalkoner i storlek. Smaken är fantastisk. Vilken råvara!
Vi öppnade två flaskor vin med beteckningen "Cotes du Rhone Villages".

2010 Cuvée du Vatican
En av våra favoriter, som vi senast drack i augusti. Vad vi tyckte då hittar du här.
Vinet är gjort på druvorna Grenache (80%) och Syrah (20%).

Detta är vår sista flaska. Det har varit lite av Casa Vintankars franska husvin. Enkelt, smakrikt, matvänligt och framförallt väldigt gott.
Vinet kostar idag 111 kr på Bolaget. Årgången är nu 2012 och det säljs som sexpack i Beställningssortimentet. Vi kommer att fylla på.
Vi gillar verkligen den här doften av skogsbär, örter och kompostjord.
Fast vi gillar smaken ännu mer. Den fina fruktkompotten på röda och mörka bär (hallon, björnbär, jordgubbar,blåbär) parad med finmalda örter och en fortfarande tämligen frisk syra är helt enkelt en underbar kombo. Tanninerna har blivit mer avrundade och vinet känns lite mjukare idag än vad det gjort andra gånger vi druckit av det. Detta sagt, så vill jag ändå påstå att tanninerna fortfarande är livliga och gör precis det de ska för att göra detta till ett bra matvin. Eftersmaken är medellång och frukten och örterna spelar även här huvudrollerna, men det tillkommer lite sötlakrits.
Betyg 4

2010 Les Deux Chenes, Mas de Boislauzon
Vinet är gjort på druvorna Grenache (75%), Syrah (5%) och Carignan (15%), så skriver den svenske importören Bristly Wine.
På producentens hemsida anges Grenache (50%), Syrah (40%) och resten lika dela Carignan och Mourvèdre.
Hur som så drack vi vinet för snart ett år sedan och då tyckte vi så här.

Doften är lite mer försiktig hos det här vinet. Vi känner i första hand en mörk frukt, där björnbär, mörka körsbär, plommon och aningens vinbär. Här finns också lite pinjeträ, örter och läder. Trevligt!

Smaken går i samma riktning som doften, men vinet bjuder inte riktigt upp på samma sätt som Cuvée du Vatican. Det känns lite mer slutet, visserligen med en hel del smaker som vi kan ana oss till, men som inte riktigt träder fram. Ge det här vinet något år till och då matchar det gott och väl de lite enklare Chateauneuferna.

Trots allt så kan vi notera en fin kompott av mörka bär och härliga provencalska örter. Bra syra och även tanniner som är väluppfostrade.
Ett riktigt bra matvin, som vi tror kommer att utvecklas ytterligare.
Betyg 4-

Vinet är köpt på SB via beställningssortimentet för 129 kr. Vi tycker vi får mycket vin för dom slantarna.
Det verkar finnas såväl 2009:or som 2010:or i Beställningssortimentet.

Den här dagen var det Cuvée du Vatican som tog en knapp poängseger. Jag håller inte för otroligt att det om ett år eller två kan vara det omvända. Hur som helst är det två riktigt bra viner som i mitt tycke är mycket trevligt prissatta. Jag kan inte göra annat än lämna en stark köprekommendation för båda vinerna. De är ypperliga viner till det köttet som läggs på grillarna de närmaste månaderna, men passar också bra till många rätter av typen husmanskost på kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar