onsdag 19 mars 2014

Valpolicella Classico Sant Urbano, Speri

I mars dök det upp en nykomling i Beställningssortimentet, som gjorde mig nyfiken. Deras amarone har jag druckit. Jag har också haft ett trevligt samtal med den nya generationen vinmakare från den här ansedda firman.

2010 Valpolicella Classico SUperiore, Sant Urbano, Speri
Producenten Speri står det en del intressant om på importörens (Nigab) hemsida
.
Sant'Urbano är förmodligen den mest ansedda av familjens vingårdar. Den ligger högt på en vacker soldränkt kulle nästan 300 meter över havet i kommunen Fumane och omfattar 19 hektar lavarika lerjordar.

Druvorna till det här vinet är corvina veronese 70 %, rondinella 25 %, molinara 5 %. Efter skörden lämnas druvorna att torka i gårdens torkhus mellan 20 och 25 dagar. Torkningen koncentrerar smak- och aromämnen och ger vinet dess välbalanserade karaktär. Deras amaronedruvor torkar mellan tre och fyra månader.


Vinet är ganska slutet till en början. Visst öppnar det sig något vartefter kvällen lider, men inte fullt ut. Vi känner att här finns en hel del oförlösta dofter och smaker.
Trots allt kan vi ana oss till en doft av mörka körsbär, lite örter och mineraler.
Smaken domineras av en ung mörk frukt, där körsbären, björnbären och de blå plommonen är främsta markörer.
Visst kan vi ana oss till en del örter och lite lavamineraler.
Det finns en bra och matvänlig frisk syra. Tanninerna är i dagsläget påtagliga och lite kantiga.
Vi tycker oss ana att under denna yta finns det smaker som inte hunnit utvecklats eller tränga sig fram. Helt klart ett ungt vin som behöver något år i källaren för att kunna leva ut hela sin potential.

Priset på "Bolaget" är 149 kr. Vi har kvar två flaskor, som det ska bli spännande att följa.

Betyg 3


Detta har skrivits i all hast på min "padda". I kväll är det ett möte med Mr Amarone himself dvs Sandro Boscaini på Gondolen. Naturligtvis kommer det mer om detta inom några dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar