tisdag 18 mars 2014

Ett vin från Ventoux

En flaska inköpt hos en vinhandlare i Apt. Vi cyklade runt Luberonmassivet i september förra året. Ett underbart sätt att semestra. Vi skrev om våra erfarenheter här. En övernattning hade vi i den lilla staden Apt på nordsidan av Luberon. Vi hittade en vinbutik. En snabb provsmakning och så fick vi med oss hem tre flaskor av lite olika karaktär.
Nordanvinden blåser kall här hemma. Dags att drömma sig bort till sol och värme.

2009 Cuvée Garrigue, Domaine du TIX.
Nuvarande ägare köpte den 5 ha stora vingården 2001. Idag förfogar dom över 10 ha, där dom odlar Grenache, Syrah, Viognier och liten plätt med Cinsault. Gården ligger mellan byarna Mormoiron och Blauvac i vinregionen Ventoux. 51 kommuner i departementet Vaucluse ingår i appellationen Ventoux AOC.
Vinet är gjort på Grenache 90% och Syrah 10%.
Färgen är mörkröd med lite blåvioletta nyanser.
Doften är lite svag till en början, men tar sig alltmer ju längre kvällen lider. Vi noterar lite mörka bär i form av mörka körsbär, aningens svarta vinbär och lite blåbär. Vi kan precis ana oss till en del örter och en liten pust av tobak.
I munnen är frukten och örterna betydlig tydligare, med begynnande mognadstoner. Känslan av solmogen frukt sprider sig i gommen och det var ju lite av det vi var ute efter.
Syran är fortfarande frisk. Tanninerna finns där och är alldeles mjuka och lena.

Ett snällt och nästan inställsamt vin. Vi ville få känslan av sol och värme och det fick vi. Därmed levererade vinet vad vi ville ha. Det funkade utmärkt till vår fläskfile med ugnsbakade paprikor. Det här är ett enkelt vardagsvin. Det finns många liknande viner i Provence, Cotes du Rhone med flera ställen. Inget vi kommer att jaga vidare efter.

Vinet kostade 11 euro i butiken i Apt.

Betyg 3h
k

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar