söndag 7 september 2014

Lite smått och blandat från San Sebastian och Bilbao

Vi besökte så klart ett par av San Sebastians alla Tapasbarer,
Den här blev vi väldigt förtjust i. Enkelt, trångt men läckra rätter




Maten smakade alldeles utmärkt. Det är klart att vi var tvungna att prova det lokala vinet Txakoli. Ett vitt vin med tämligen hög syra och gjort på druvan hondarribi zuri.
Vinet hälls upp i höga dricksglas. Vinet ska hällas upp så att flaskan befinner sig runt halvmetern från glaset.
Ett ganska enkelt vin, men med en trevlig syra som ger stor friskhet åt vinet. Här finns citrus och en del kryddor. I eftersmaken finns en angenäm lite bitter ton av grapefrukt.

La fabrica är en enkel men trevlig restaurang som vi kan rekommendera.

2010 Martinet Bru
Ett vin från Priorat. Producenten Mas Martinets verksamhet drog igång 1989, då José Louis Pérez köpte 20 ha mer eller mindre övergivna vingårdar i det då bortglömda Priorat. Nu är det dottern Sara som driver verksamheten.
Fyra olika Prioratviner står på produktionslistan. Odlingen sker enligt ekologiska principer.
Det här vinet kommer från vingården Mas Torrent i södra Priorat.
Vinmixen är 50% Garnacha, 15% Carinena, 15% Syrah och 10% vardera av Cabernet Sauvignon och Merlot.
Vinet har lagrats runt 18 månader på 300 1iters, franska ekfat varav 30% nya, 40% som använts en gång och 30% som använts två gånger.
Det doftar av mörka bär, kryddor och mineraler.
Smaken domineras av björnbär, hallon och körsbär. Den friska bärsmaken hottas upp av kryddor och lite järnhaltiga mineraler. Här finns också lite rått kött och lite lätta toner av fat. Bra syra och ordentliga tanniner som gör sitt jobb till maten. I den medellånga eftersmaken finns en del kakao och lakrits


2011 Moscatel från Ochoa
Ett vin från Navarra. Bodegas Ochoa ligger i den lilla staden Olite (40 km söder om Pamplona), som en gång i tiden var huvudstad för kungariket Navarra.
Vinet är till 100% gjort på Moscatel.
Ett trevligt sött vin med en bra friskhet. Vi hittar en del citrus, gula stenfrukter, aningens honung och en lätt blommighet.



2009 Reserva oro, Vina Real
Det är klart att det blev lite Rioja. Den här reservan är från CVNE. En av de de större och mer välkända riojaproducenterna med en historia som startade i slutet på 18000-talet. Idag har dom tre produktlinjer CUNE, Vina Real och Contino
Just den här riojan kommer från Vina Real med sin verksamhet runt "Cerro de la Mesa" kullen i Alavesa-området. Vi befinner oss i en del av Baskien.
Det här vinet är gjort på 90% Tempranillo, och resten Garnacha och Graciano. Vinet jäser på rostfria ståltankar, därefter får vinet en uppfostran runt två år på fat av amerikansk och fransk ek.

Ett mjukt, runt och snällt vin. Gott om mörka bär, men även lite röda i form av hallon. Rejält med kryddor och i doften finns en lite jordig touch.Faten märks inte så mycket i doften, men desto mer i smaken. Vi får nostalgiska vibbar tillbaks till 1980-talet, då Vintankar konsumerade en hel del Rioja.
Vi gillar det här vinet. Någon gång emellanåt är det kul att göra dessa nostalgiska tripper och vi gör det gärna igen.


2011 Crianza, Ramón Bilbao
Detta är en betydligt enklare Rioja än den föregående. Här är det Tempranillo till 100%. Lite ljusare i färgen än Vina Real.
Frukten har lite rödare bär: körsbär, hallon, lätta kryddor, tydlig ton av dill och en hygglig portion vanilj. Dessa intryck går igen i smaken. Snällt, mjukt drickvänligt och lite inställsamt. Inte riktigt vår cup of tea.


2007 Maetierra Dominum
Druvorna är Tempranillo, Garnacha och Graciano. Jag har inte kunnat få fram proportionerna. Druvorna hämtas från fyra olika vingårdslägen. Vinet får ligga till sig i 15-18 månader på fat av ny fransk ek.
Här finns en trevlig mörk frukt som spetsats med lite kryddor, balsamico-dofter, kakao och rostade fat. Mjuka tanniner, men inte mesiga sådana. Bra syra. Eftersmaken är av medellängd och med en bra mineral känsla i avslutet.
Helt OK.
Lördagen tillbringade vi i Bilbao med besök på Guggenheimmuséet och fotboll.

Två bra utsällningar.
Den ena med verk av Yoko Ono och den andra med verk av Georges Braque
Athletic Bilbao hade hemmamatch mot Levante. Det slutade med en 3-0 seger för Athletic.
Runt 40 000 åskådare på en arena som rymmer 50 000. En fantastisk stämning. Athletic får bara ha baskiska spelare.Laget har kvalificerat sig till Champions League. Två unga spelare utmärkte sig speciellt. En mittback född 1994 med namnet Aymeric Laporte samt en offensiv mittfältare född 1992 Iker Muniain Goni. Det ska bli spännande att följa det här laget.

Stämningen var fantastisk. Inga vakter och nästan inga poliser. Min spanska är usel, men jag fattade det som att det sjöngs kärleksvisor till det egna laget och inga hatramsor till motståndarna. En liten supporterskara till Levante fick i lugn och ro framföra sina hejarrop. Dom satt på läktaren bland Bilbaofansen utan polisbeskydd eller andra avgränsningar.
Något annat som var slående var att på den sektionen vi satt, där kryllade det av barn utan att dom var i sällskap av sina föräldrar. Vilka föräldrar släpper idag sina 10-åringar på fotboll i Allsvenskan utan att själv följa med?
Biljettpriset var dock rejält tilltaget 50 euro för att sitta i höjd med ena hörnflaggan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar