tisdag 2 september 2014

Lite Cava blev det i San Sebastian.

Hustrun skulle fylla 60 år. Det måste så klart firas. Dottern föreslog, påhejad av sonen, San Sebastian som ett lämpligt resmål med tanke på vårt intresse för mat och vin. Sagt och gjort så blev det och i onsdags bar det av.
Uppstigning kl 04.15 för att ta sig upp till Landvetter. Mellanlandning i Bryssel, där dottern ansluter. Ett par timmars väntan på planet till Bilbao. Sista etappen till San Sebastian görs med buss och den turen tar drygt en timma resa. Sammantaget runt elva timmars resande. Vad gör väl det då vi möts av ett strålande väder. Soligt, 26 grader i luften och en mild bris.

Den stora matupplevelsen vi fick på Arzak på hustruns födelsedag kommer som ett eget blogginlägg om ett par dagar.
I Vintankarhemmet dricks det inte så mycket Cava. En gång i tiden var det annorlunda, men så fick vi smak på champagne och då var det kört för Cavas del. På våra resor försöker vi i möjligaste mån att hålla oss till vad landet vi besöker har att erbjuda, därför blev det under våra dagar i San Sebastian och Bilbao en del Cava. Det smakade faktiskt riktigt bra. Ja, bättre än våra förväntningar. Den kända miljöfaktorn kan vara en orsak. På många av barerna och uteserveringarna var det Cava från den stora producenten Codorniu. Du som vill veta mer om producenten hittar detta på importören Bibendums hemsida.

Här följer ett bildpotpurri.
Gjord på druvorna xarel-lo, macabeu och parellada.
Resans första Cava. Frisk, torr och god!
Av vad jag läsa mig till så kom den här varianten för något år sedan. På internet råder en viss osäkerhet om det är en Chardonnay till 100% eller om det finns någon liten andel av de vanliga druvorna som används vid tillverkning av Cava  (xarel-lo, macabeu och parellada).
Riktigt torr. Hyggligt likt en ordinär champagne.
Chardonnay utgör ca 70% och resterande del är de vanliga cavadruvorna xarel-lo, macabeu och parellada. En torrare variant av flaggskeppet "Brut" med bra friskhet av citrus och gröna äpplen i centrum

Jag kan inte få fram annat än att denna Cava är gjord på de tre vanliga druvorna i Cavasammanhang nämligen xarel-lo, macabeu och parellada. Lite mer mognadstoner, något mjukare ändå med en trevlig syra.
Den här Cavan har fått två år tillsammans med skalen innan den degorgerades. Druvorna är dom vanliga  Macabeo 35%, Paralleda 29% och Xarel-lo 36%. En lite torrare variant med stor friskhet och lite elegantare framtoning. Det här blev vår favorit. Det var den barnen uppvaktade på 60-årsdagen med.

Vi sammanfattar och konstaterar att Cava är ett trevligt bubbel. Perfekt som aperitifvin. Dom når inte champagnens nivåer när det gäller elegans och komplexitet, men dom duger utmärkt på en uteservering i Spanien.
Ett glas kostade oss allt emellan 3 och 6 euros. I livsmedelsbutikerna fick man langa fram runt 10 euros för en flaska.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar