lördag 30 augusti 2014

2012 Morgon "Cote du Py", Jean Foillard

Under sommaren har vi hunnit med ett Beaujolaisvin. Ett ganska hyggligt sådant. Vi drack årgång 2010 för två år sedan och då tyckte vi så här.

2012 Morgon "Cote du Py".
Producent är Jean Foillard. Vi befinner oss i Beaujolais, som ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Morgon är ett av tio Crus, vingårdslägen, i området. Vinet är till 100% gjort på druvan Gamay


Vi låter vinet få dryga halvtimman i glaset, innan vi tar oss an det.
Doften är återhållsam och bjuder inte riktigt upp. Visst finns det en del röda bär främst hallon, lite kryddor, våta stenar och andra mineraler.

I munnen är det en slank dryck som glider genom våran strupe. Ett ungt vin, kanske för ungt. Frukten är rödaktig och sval. Bären som vi känner förknippar vi med hallon, lingon och ljusröda körsbär. Örter och mineraler finns det en del av. Eftersmaken något kort. Inte helt avslipade tanniner ger vinet ett något kartigt intryck.

Vi faller inte riktigt för det här. Den flaskan vi har kvar ska få ligga till sig ett par år, så får vi se vad som hänt. Beaujolais övertygar inte den här gången heller, därmed inte sagt att det här är ett dåligt vin. Vi förväntade oss nog lite mer.


Priset 249 kr tycker vi är i överkant.

Betyg 3+

3 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig, vinerna är i stramaste laget för konsumtion just nu. Jag håller på mina flaskor ett tag. Känns som man får mer för pengarna några mil norrut, men jag är nog mer Pinotmänniska än Gamaymänniska.

    SvaraRadera
  2. Tålamod gäller här. Dricker just nu 2009/10:orna, och då känns snarare priset i underkant (speciellt när man betalar det marknadsmässiga priset runt € 20 som gäller på kontinenten).

    SvaraRadera
  3. 2012 är kanske inte samma höjdare som de föregående årgångarna heller? Utifrån vad man kan läsa sig till iaf.

    SvaraRadera