tisdag 12 augusti 2014

Amarone och Recioto från Accordini

Vi hade våra goda vänner C och M på middag i lördags. Faktisk första gången i sommar. Vintankar reste i slutet på juni till Italien. C och M reste i början på juli till Grekland. C har seglat VM i H-båt och massa andra saker har kommit emellan, men nu var det dags.
Vi hade en zucchinisoppa som förrätt, en  fläskfilé som vi stekt och sedan marinerat till huvudrätt och en enkel kladdkaka till dessert.

Vi plockade fram några viner från 2008.

Två av dessa var från Accordini, som är en av våra favoritproducenter av Amarone. Vi besökte dom första gången hösten 2009 med Clubamarone, då hade dom fortfarande sin huvudsakliga verksamhet i Pedemonte. 2012 gjorde vi ett eget besök som jag bloggat om här. Verksamheten är nu samlad upp i bergen någon mil nordväst om Fumane. Jag har tidigare skrivit om årgång 2005 bl a här.

2008 Acinatico
Druvblandningen är 75% Corvina Veronese, 20% Rondinella och 5% Molinara.
Druvorna har fått ligga på tork i ca 120 dagar. Vinet har legat på nya barriquer av fransk ek runt 24 månader innan det buteljerades. Ingen filtrering.
Ja, jäklar vilket vin det här är. Vi har höga förväntningar, men dessa överträffas. Vi formligen älskar detta!!
Vi hällde över flaskan till en karaff två timmar innan det var dags att avnjuta det.
Doften är stor och maffig. Vi känner en tydlig körsbärsdoft som förstärkts med torkad frukt, lite obestämbara örter och lättare toner av fat. Det doftar amarone lång väg.Smaken är riktigt stor och omfamnande med sin solvarma mörka frukt i form av övermogna björnbär, söta mörka körsbär och finmalda medelhavsörter. Här finns gott om torkad frukt, mer fikon och dadlar än russin. En bra syra ger vinet en skön friskhet. Tanninerna är fjäderlätta, mjuka och lena. Eftersmaken är gigantisk lång med härlig mörk frukt, ännu mera torkad frukt och en läcker småbitter mörk choklad på slutet.
Alla dessa smaker finns där med en stilig finess. Alkoholen ligger på 16%. Vi kan ana den i eftersmaken, inte så att den stör med alkoholstick utan mer som ett tillbehör.
Betyg 5-
Vi köpte vår flaska vid vårt besök hos Accordinis i juni 2012 och betalade, om jag minns rätt, 27 euro. En jäkla massa vin för dom pengarna.

2008 Recioto
Druvblandningen är den samma som i Amaronen, men druvorna har fått ligga för torkning runt en månad längre.
Fyra månader på ekfat, 20 månader på rostfria ståltankar och tre månader på flaska, sedan är vinet mogen för marknaden.
En härlig doft av diverse mörka bär samt en fin samling torkad frukt. En läcker liten blommig doft finns där i bakgrunden.
Smaken är söt men ändå frisk. Det är den torkade frukten som finns i den här recioton som vi gillar så skarpt. Vinet känns lite sötare än många andra Recioto, men den friska syran gör att det aldrig känns kladdigt.

Betyg 4

Flaskan är köpt vid vårt senaste besök och kostade då 18 euro.
2008 Capitel de Roari
Vi avslutade kvällen med en amarone som tillhör den billiga varianten i Systembolagets sortiment. 189 kr kostar den och nu är det årgång 2010 som finns tillgänglig. Det här är en av "Bolagets" storsäljare bland amaronevinerna.
Producent är Luigi Righetti, en familjefirma som ligger i byn Valgatara di Marano i Valpolicella Classico
Druvorna som ingår är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5 % Molinara och 5% andra druvor.

Det här är inget dåligt vin, men amaronekänslan är mycket låg. Kanske blir vinet lidande efter att vi druckit Accordinis magiska version.

Doften är lite sluten, men visst finns de obligatoriska mörka körsbären och den torkade frukten där. Vi kan även spåra lite örter och en del fat.
Smaken går i samma stil. Här finns en hel del körsbär och örter, lite torkad torkad frukt och en tydlig fatkaraktär. 
Allt detta låter som en typisk amarone, men vi saknar trycket och djupet i frukten. Eftersmaken når inte alls den komplexitet vi känner i de bättre amaronevinerna. Här finns inte heller den elegansen som vi uppskattar i de mer välgjorda amaronevinerna.
Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar