tisdag 26 augusti 2014

Rött vin från Österrike: Pannobile

Vi läste på bloggen  Billigt Vin om den Österrikiska producenten Pittnauer. Det tog några veckor innan vi kom oss före att gå in "Bolagets" hemsida och lägga en beställning. Då fanns inte Dogma i sortimentet, men nu har den åter kommit in i Beställningssortimentet, fast nu i årgång 2013. Vi beställde tre olika  årgångar av Pannobile. I helgen testade vi den äldsta.

2008 Pannobile
Så här står det på  ( importörens hemsida):
Premium kvalitet, handskörd. Vingårdslägena för Pannobile ligger i sydvästsluttningar vid sjön Neusiedlersees östra strand. Jordmånen består av sand och grus, med inslag av kalk.Vingårdarna är inne på sitt 3:e år i sin väg mot biodynamisk certifiering. Pannobile är namnet på en vinodlarförening bestående av 9 medlemmar, alla med vingårdar i Gols. Framställning: Jäsning till största delen i rostfria ståltankar, under regelbunden remuage och pneumatisk punsch down, delvis i öppna kar under manuell punsch down. Malolaktisk jäsning görs i ekfat, med efterföljande mognadslagring i 18 mån. Faten är delvis nya 500 l franska fat och delvis använda 225 l franska barriquer. 


Det här är ett vin gjort på druvorna Blauer Zweigelt till ca 50%. Andelen Blaufränkisch varierar mellan 40%  och 45 % och St Laurent varierar mellan 5% och10%.
Allt beroende på vilken årgång det handlar om.
Av dessa druvor är det endast Zweigelt jag smakat tidigare. Och det endast vid två tillfällen.

Färgen är riktigt mörkröd med en dragning åt det blåsvarta hållet.
Doften är svag, ja nästan lite återhållsam till en början, men efter någon halvtimma så börjar det tränga fram en del trevliga aromer. Vi upptäcker efter hand lite mörka bär, en lätt kryddighet, en trevlig och nätt rökighet och aningens rått kött.

Det första vi noterar i smaken är den fina kompotten av mörka och röda bär. Detta blandas så småningom upp med fint malda kryddor. Lägg därtill en mycket trevlig inslag av lite järnhaltiga mineraler. Frukten finns hela tiden i centrum tillsammans med en alert syra, som ger vinet en sådan fräsch pigghet. Tanninerna håller sig i bakgrunden i en underordnad roll och är samtidigt väldigt mjuka och lena. Eftersmaken är av medellång karaktär och här finns en liten bitter ton, som till viss del påminner om den från riktigt mörk choklad.
Det här var trevligt. Mycket gott!
Både hustrun och jag är överens att det här var inte sista gången vi drack Pannobile från Pittnauer. Tur att jag då inhandlade en flaska vardera av årgångarna 2009 och 2010.
Vi kan varmt rekommendera det här vinet!

Betyg 4

Det här är ett vin med skruvkapsyl. Något för många producenter att ta efter!

Vår flaska är köpt på "Bolaget" för 209 kr Årgång 2009 kostar 215 kr och årgång 2010 277 kr.
Vi återkommer senare under hösten med de två senare årgångarna. Tanken är att ställa dom mot varandra.

1 kommentar:

  1. Trevligt med ett annat land. Genom tryffelsvinet har jag köpt Österrike tidigare, ganska hyfsade.
    Leif

    SvaraRadera