Fem veckor går snabbt. Det kunder brodern konstatera igår kväll. Det hade blivit dags att ta farväl av det här årets semester. Nåväl om fem veckor är han tillbaka för en en höstvecka.
Vi samlades på kvällen hos Vintankar för att summera denna sommaren.
Ur källaren hade vi plockat fram två flaskor vin.
Det blev en amarone från Viviani en av de amaroneproducenter som vi rankar bland dom bästa. En vanlig Chianti Classico från Querciabella, en producent jag träffade på en vinmässa i Köpenhamn förra året. Du kan läsa om det här.
2011 Chianti Classico, Querciabella.
Querciabella odlar enligt biodynamiska principer. Inget nytt påfund, då dom redan för 25 år sedan odlade enligt organisk-biologiska tankegångar. Dom förfogar över 74 ha i Chianti Classico-området bl a runt Greve, Panzano,Radda och Gaiole samt 32 ha i Maremma. Dom blir därmed bland dom största producenterna i Italien med biodynamiska odlingar. Fyra av deras sex viner kommer från odlingar inom Classico området, ett vin från Maremma samt ett vin på en blandning av druvor från dessa båda områden.
Kvällens vin är gjort på 95% Sangiovese och 5% Cabernet Sauvignon. Vinet har fått ligga till sig upp till 14 månader på barriquer av fransk ek, mesta dels ett eller två år gamla.
På sin hemsida påpekar Querciabella att inga animaliska produkter eller biprodukter använts, vilket gör vinet lämpligt för såväl vegetarianer som veganer!!
Vi möts omgående av en doft som präglas av körsbär, men också av en röd bärkompott som lingon, tranbär mm. Vi känne lite choklad och rostade fat, som spår av ekfatslagringen, men detta är så väl balanserat med frukten att jag tror den mest inbitne ekfatshataren kan stå ut med detta.
I munnen får vi en chianti som känns ung med en tämligen ren frukt, lite slankare än vad vi förväntat oss och med en stor klunkvänlighet. Precis lika god, om inte godare, än den 2010:a jag testade i Köpenhamn.
Jag känner smaken av körsbär, röda vinbär, lite hallon, några lingon och tranbär. En ljuvlig bär kompott. Ett knippe örter finns med i smakpaletten. I eftersmaken kommer lite mörkare toner fram: svart te, mörk choklad, sötlakrits och aningens läder.
Det finns i bakgrunden något som jag vill karaktärisera som steniga mineraler.
Ungdomligheten och friskheten i vinet är de förträffliga syrornas förtjänst.
Riktigt gott. Mycket tillgängligt idag. Det här vinet håller sig säkert alert i flera år till. Jag gillar den här ungdomligheten och kommer därför att dricka min kvarstående flaska inom det närmaste året.
Betyg 4
På "Bolaget" finns vinet i beställningssortimentet för 199 kr.
Vår flaska är köpt förra året, då Atomwine hade en Querciabella kampanj, för 120 DKK.
2006 Casa dei Bepi, Viviani
För att ta ett riktigt farväl så får det bli ett av de amaroneviner som tävlar om första platsen på Vintankars amaronelista. År efter år levererar Vivianis Casa dei Bepi. Just den här årgången har vi en speciell relation till.
Vid vår amaroneresa 2011 med Clubamarone gjordes en sedvanlig provning av Vivianis viner. Det var årgång 2005 vi fick på provningen. På resans avslutningsprovning fick vi blint prova varje vingårds toppamarone. Jag hade då svårt att plocka ut vilken som var Casa dei Bepi. Det visade sig att vi fick en 2006:a som nyligen tappats på flaska. Inga likheter alls med den vi dricker ikväll eller med vad Casa dei Bepi brukar prestera. Många gjorde tummen ner för detta vin. Jag vet ju vad "Bepin" brukar prestera, 2006 är dessutom en bra årgång, så vi beställde två lådor. Idag tre år senare är det här bland det bästa du kan hitta i amaroneväg.
Jag har skrivit om den här årgången två gånger tidigare. 2012 skrev jag så här och 2013 så här.
Brodern med hustru är smått lyriska och Vintankar känner sig nöjd med att få avsluta deras Vinsommar på det här viset.
Det är ett enastående vin med ett djup och en komplexitet parad med Vivianis yttersta elegans. Nästan så att vi blir lite tårögda.
Det räcker med en enda sniff så är man fångad i amaronevärldens innersta väsen med torkad frukt, mörka körsbär, kakao och en liten örtkvist. Den lilla alkohol som man kunde ana för ett år sedan är nu helt uppslukad av frukten.
En njutning i sig är att bara sitta och småsniffa.
Smaken! Ja jösses smaken. Stor, kraftfull och komplex. Allt detta i en mycket elegant stil.
Söta mörka körsbär, torkad frukt(fikon, dadlar, russin) något katrinplommon, men också ett litet mörkare fruktinslag av björnbär. Det hela spetsat till av örter. De ligger som lager på lager. Inte allt på en gång utan var smak på sin plats.
Här finns syra som skänker friskhet. Tanniner, väldigt mjuka, lena och behagfulla, som ger vinet karaktär samt håller det borta från syltigheten.
Eftersmaken är gigantisk med sin utdragna längd. Den långa tiden på fat ger sig tillkänna, med aningens vanilj, kaffe och kakao.
Betyg 5
Jag håller det inte för otroligt att jag om ett år eller två kan addera ett plustecken bakom femman. I så fall första gången det händer.
Vi har privatimporterat detta till ca 450 kr inkl sv alkoholskatt och frakt.
På "Bolaget" finns årgång 2007 till priset 750 kr. Jag har tre flaskor i källaren (även dessa privatimporterade), men har själv inte smakat denna årgång ännu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar