fredag 1 augusti 2014

Hatt et Söner. Grand Cuvée Brut.

Återigen en underbar sommardag. Det är knappt man tror det är sant att varje morgon vakna upp till flödande sol. En snigeljaktspromenad i det daggvåta gräset. Ett par gånger om dagen besöker vi "våra" klippor vid havet för ett dopp. Underbar temp i vattnet! Manetfritt!!!
Ja, sommaren 2014 kommer gå till historien som en av de varmaste och mest badvänliga somrarna i mitt liv.

Vi får inte glömma de underbara kvällarna, när tempen går ner till runt 20 grader och man kan sitta ute under en stjärnklar himmel och bara njuta av att vara.
En av dessa kvällar blev det så att vi öppnade den här flaskan champagne.

Hatt et Söner Grand Cuvée Brut

Jag smakade den här champagnen första gången på matmässan "Mitt Kök" 2012. Den kändes spännande. Jag hade ett trevligt samtal med deras representant Mathias Kahn och beställde ett par flaskor av de fyra varianterna som introducerades i Sverige.

Det är en Blanc de Blanc, vilket betyder att den är gjord på 100% Chardonnay. Endast första pressning av handplockade druvor och så ingen malolaktisk jäsning.

Vi dricker merparten dag ett, men det finns en slatt kvar som gör att vi kan få ett glas dagen därpå. Flaskan har stått i kylen med en förslutning på.
Doften är lite försiktig av sig. Vi kan ana oss till lite vita blommor, aningens citrus, en del gula äpplen och på slutet dyker det upp lite persika/aprikos. En mycket svag rökig ton cirkulerar i bakgrunden.
Doften förändras inte något nämnvärt mellan dagarna. Den förblir diskret.


Smakerna är betydligt mer påtagliga. Vi börjar med att konstatera att vinet är rejält friskt och naturligtvis torrt. Lättdrucket och rent av törstsläckande.
Här finns smaken av gula äpplen (Transparentblanche) som ännu inte mognat, en hel del citrus med dragning åt blodgrape, persika/aprikos och någon diffus tropisk frukt. Eftersmaken är medellång och där kommer riktigt hyggliga mineraltoner fram och även lite törstsläckande grapefrukt.

Det är väl ingen stor elegant champagne precis, däremot är den fasligt god. Möjligen lite mainstream och gjord för att passa de många. En grupp som Vintankar definitivt tillhör den här kvällen.

Dottern är hemma från Bryssel på semester ett par dagar, så hon får ta del av ett glas dag två. "Oj, den här var god" utbrister hon gillande.

Betyg 4

På "Bolaget" kostar den 351 kr i beställningssortimentet.


1 kommentar:

  1. Hej JC! Kul läsning =). 2006an har fått ligga till sig nu så riktigt roligt att läsa dina noteringar. Det är 2008an som ligger på bolaget nu. Rekomnnederar att du provar en av dem, ett riktigt bra år för oss! Har du hunnit prova Vintage Collection Oger Grand Cru 2005?

    Bästa hälsningar
    Mathias

    SvaraRadera