fredag 22 augusti 2014

Det blev några roséer i somras.

Vintankar dricker inte så mycket rosé. Det blir ett par flaskor på sommaren och så till luncherna på vår franska cykelsemester. I år blir det en tur till Provence i september. Det äventyret kommer vi att återkomma till.
På Västkusten blev det höst tämligen omgående. Åtminstone är det så det känns när det stormar och vräker ner regn. På den halvö i Nordhalland, där Vintankar huserar, har vi klarat oss från översvämningar, så egentligen har vi inte så mycket att beklaga oss över. Vi lider med alla dom längre söderut som fått sina hus och källare översvämmade.
Vi blickar tillbaka på sommaren och lämnar en kort resumé av de roséviner som fallit oss i smaken.

2013 Chiaretto Bardolino
Producent är Cantina de Custoza

Vinet är gjort på 65% Corvina, 20% Molinara och 15% Rondinella. Klassiska druvor i Valpolicella och Bardolino. Jäsning har skett på ståltankar.
Färgen har en ljus klarröd ton.
Doften är lite återhållsam, men vi anar oss till lite röda bär och örter.
Smaken är ung och frisk. Torr och törstsläckande. Här finns hallon och smultron. En trevlig örtighet. I avslutet dyker en angenäm bitterhet upp. Kanske är det den som upplevs som törstsläckande.

Betyg 3

Pris 69 kr. Ett bra pris. Det här rosévinet är riktigt hyggligt.


Cuvée Madame, Chateau Des Demoiselles

Färgen på roséviner kan verkligen skilja sig åt.
Den här rosén har en blekrosa färg med dragning åt orange.

Doften är inte så stark.Vi känner lite hallon och örter.

Smaken är torr och frisk. Här finns en del röda bär i form av röda vinbär och hallon, Vi kan också notera lite örte och en del inslag av citrus. I eftersmaken, som är aningens kort, kommer en spännande nötig ton fram.

Betyg 3

Pris 99 kr


2013 M de Minuty
Färgen har en blekrosa ton

Doften är av det försiktiga slaget med hallon, örter och något apelsinaktigt som fanbärare.

Smaken är torr och frisk. Det finns en fräsch ungdomlighet över det här vinet. Vi känner hallon, smultron, lite örter och en del citrus. Lättdrucket och törstsläckande.

Betyg 3

Pris 105 kr


Årets rosévin blev för Vintankar en Italienare. 2012 Rosato Langhe från Broccardo. Pris 129 kr och betyget 3+. Klickar du på länken ovan så får du våra tankar kring den rosén.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar