tisdag 19 augusti 2014

Lagrein. En del av Italiens mångfald.

Vi har dom senaste åren upptäckt en mängd olika druvor i Italien, som vi tidigare inte visste att dom fanns. Vi höll oss länge längs med vinets huvudgata, men genom inspiration från bloggarna Billigt Vin och Italienska Viner har vi upptäckt den mångfald Italien har att erbjuda.
Vi var på vinprovning i Köpenhamn förra våren. Det fanns två viner på druvan Lagrein. Dom verkade lovande båda två, så vi inhandlade en flaska av vardera. Av någon anledning har det inte blivit av att testa dom, men häromkvällen var det dags för ett första försök.

2010 Lagrein di Ora in Ora.
Producent är Ferruccio Carlotto. Han håller till i Alto Adige  i byn Ora, någon mil söder om Bolzano. Verksamheten driver han ihop med sin dotter som är utbildad oenolog. Dom förfogar över en ha med Lagrein och ungefär en halv ha med Pinot Noir. Allt ekologiskt odlat.

Färgen är blålila nästintill svart. Jag vet inte när jag senast drack ett vin som var så här mörkt.

En läcker doft kommer emot oss, där den mörka frukten är det första vi noterar. Här finns också en lite lättare anstrykning av örter, lite järnhaltiga mineraler och en touch av rått kött. Doften är inte så stor, men ändå trevlig.
I gommen breder de mörka bären ut sig. Vi hittar först en rejäl dos blåbär efterhand tillkommer såväl körsbär som björnbär och mogna, frostnypna slånbär. Lite lätta trevliga kryddor piffar upp anrättningen tillsammans med mineraler i järnets tecken. Syran är frisk utan att vare sig vara störande eller påfrestande. Bara en pigg syrlighet som ger vinet en härlig karaktär. Gott om civiliserade tanniner gör det här till ett förträffligt matvin.
Vi dricker vinet under två dagar. Det håller ihop riktigt ordentligt och är precis lika bra dag två som den första dagen.

Vi sätter upp det här på listan över viner som ska inhandlas nästa gång vi är i Köpenhamn

Betyg 4

Vi köpte vinet förra året hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 139 DKK. Av deras hemsida att döma finns det flaskor kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar