torsdag 14 augusti 2014

Brodern bjuder på mat och vin.

Härom fredagen blev hustrun och jag bjuden på mat och vin av brodern och hans familj. Vi vandrade de 15 meter som ligger mellan våra hus och tog med oss tre glas.2005 Barolo, Massolino
Detta är deras standardbarolo. Jag skrev om den för ett par månader sedan. Du kan läsa detta här.
Det är samma intryck den här kvällen som då och sammanfattningen blir:
Vinet behöver en hel del luft för att komma till sin rätt. Vi får då en trevlig doft, där läder och jord inleder, men frukten tar efterhand över.
Det här är gott. Ett riktigt bra matvin i en lite stram stil. Härlig Barolofrukt, bra syra och hyggligt med tanniner, som är väluppfostrade.

Betyg 4


2011 Promis
Producent är Angelo Gaja. En av de stora inom italiensk vinproduktion med prisbelönta viner såväl i Piemonte (Barolo och Barbaresco) som i Toscana (Montalcini och Bolgheri).
Det här vinet är gjort på druvorna Merlot 55%, Syrah 35% och Sangiovese 10% från Gajas egendomar i Bolgheri. Druvorna har vinifierats var för sig för att sedan blandas under januari och februari. Vinet har fått tolv månader på lätt använda barriquer av fransk ek och sedan en fem månaders vila på flaska innan det är redo för marknaden.

Det doftar av mörka bär,en del kryddor, aningens mentol och lite blommor.
Smaken domineras av mörka körsbär, blåbär, björnbär och finmalda örter. Hyggligt tryck i frukten. Kraftfullt men ändå med en viss elegans. Ordentliga tanniner som inte är helt avslipade ännu Eftersmaken är något längre än medel och här finns på sluttampen lite rostade fat. Väldigt bra vin till de grillade köttbitarna.
Betyg 4
Vinet finns i Beställningssortimentet för 285 kr, fast nu i version 2012.


2007 Sentius
Ett vin från Priotat. Det bergiga området några mil sydväst om Barcelona. Producent är Celler Joan Simo.
Vinet är gjort på 48% Grenache, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 12% Syrah och 10% Carignan.

Det doftar av mörka bär, en hel del örter, lite läder och liten vindil pinjeträ.
Smaken är fylld av mörka bär, blåa plommon och med en väldig örtig framtoning. Tanninerna finns där, men har slipats av till att bli mjuka och lena. Rätt hygglig syra som gör att vinet känns friskt. I eftersmaken känner vi en del choklad, men framför allt lakrits.

Detta är en helt ny bekantskap för oss. Absolut ett trevligt vin, som är värt att hålla ögonen på.
Betyg 4-

Vinet är köpt av Vinupplevelser för 169 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar