söndag 10 augusti 2014

Lite blandat en vardagskväll i juli

Det ligger några påbörjade blogginlägg som väntar på att bli slutförda. Detta är ett sådant.

En av dessa underbara julikvällar vi fått den här sommaren la brodern med familj och Vintankar lite kött på grillen. Vi ställde upp med två flaskor rött vardera.

Mitt första bidrag blev en Zinfandelblandning. Vi drack systervinet Lytton Springs för ett par månader sedan.

2009 Geyserville
Producenten Ridge har sitt ursprung i Santa Cruz Mountains söder om San Francisco, men äger nu vingårdar runt om i Sonoma County ( några mil norr om San Francisco).
Det här vinet kommer från vingården med samma namn som vinet, Geyserville, beläget någon mil från Healdsburg i Sonoma.
Ekologiska tankar har starkt påverkat hur odlingen sköts på den här vingården.
Druvmixen är dryga 74% Zinfandel, 19% Carignan och 7% Petite Syrah. Vinstockarna är gamla, några är dryga hundra år.
Vinet har fått en uppfostran i ca femton månader på en blandning av nya och gamla ekfat.
Vi möts av en trevlig doft av mörka bär,en hel del örter/kryddor och lite cederträ. Här finns en del spår av ek, men vi tycker den integrerats väl med frukten.
I munnen får vi ett stort nästan lite yppigt vin med ordentligt tryck i frukten: björnbär, blåbär, stora, mogna, blå plommon och aningens svarta vinbär. Här finns också en hel del inslag av örter.
Tanninerna är rejäla, men ändå väsentligt mjukare än vad vi förväntat oss. Eftersmaken är lång och där får frukten sällskap av lakrits och något som känns som järnmineraler.
Det här är riktigt gott.
Vi gillar den här mer än den Lytton Springs vi drack för någon månad sedan.
Vi betalade 279 kr på "Bolaget", då vi inhandlade detta för tre år sedan. Vi har en flaska kvar och vi låter den vila något år för att se vad som händer.
Betyg 4+

2007 Terre de Bussiere, Domaine de la Janasse
Druvblandningen är 55% Merlot, 25% Syrah, 10% Grenache och 10% Cabernet Sauvignon. En liten ovanlig blandning för att komma från södra Rhonedalen. Vinet har legat på franska barriquer i tolv månader, varav 30% nya.

Det första vi hittar i doften är en blandning av kompost jord och höstlöv, men efter en stund i glasen kommer det fram en trevlig blandning av mörka och röda bä samt lite örter.
Smaken känns varm och mogen med en lite sötaktig frukt, som domineras av blåa plommon, svarta vinbär och skogshallon. Eftersmaken något längre än medel och där kommer det fram örter, kryddor och lite lakrits.
Vinet känns helt drickfärdigt. Detta var min sista flaska, men den som har flaskor kvar ska nog börja tulla på förrådet.
Köpt för 109 kr på "Bolaget", vilket känns som ett riktigt bra pris.
Betyg 3+

Så har det blivit dags för broderns två bidrag. En Crozes-Hermitage och en Rioja.


2011 Crozes-Hermitage, Les Launes
Vi tar oss längre norr ut i Rhonedalen till området Crozes-Hermitage, där vi hittar producenten Delas, som numera ingår i champagnehusets Deutz.
Vi har här ett vin som till 100% är gjort på druvan Syrah. Runt 30% av vinet har fått ligga på ekfat, medans resten fått ligga på ståltankar.
I doften hittar vi lite plommon, svarta vinbär,en del svartpeppar och aningens viol. Charkuterier brukar finnas i Syrahvinerna, men här är det så att de precis kan anas.

Smaken känns ung, men ändå med lite mognadsdrag.
En varm fruktblandning av röda och mörka bär är det som vi omedelebart tar till oss. Kryddor så klart. Tanniner som biter, men i ärlighetens namn mindre än vad vi väntat oss.
Eftersmaken är medellång och här får vi sötlakrits, mera kryddor och mer frukt, som nu är av det mörkare slaget.
Ett gott och trevligt vin.
Betyg 4-

Vinet kostar 139 kr på SB. Nu är det årgång 2012 som gäller.



2001 Gran Reserva 904, La Rioja Alta
Producent är Rioja Alta, vars historia går tillbaks till 1890, då fem familjer slogs sig ihop för att producera kvalitetsviner.
Vinet är gjort på druvorna Tempranillo 85%, Mazuelo(Carignan) och Graciano 15 %.
Skörden påbörjades i mitten av oktober och druvorna var perfekt mogna med bra balans i syra, socker och aromer. Man skördar alla sina gårdar för hand under de svalaste delen av dygnet så att druvorna är i perfekt kondition när de anländer till vineriet. Vinerna jäser på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Alkoholjäsningen och macerationen pågick i 10 dagar och den malolaktiska jäsningen följde därefter. Vinet fick vila på ståltank fram till juni 2002, då de fördes över till nästan nya fat av amerikansk ek. Man genomförde omdragningar var sjätte månad fatlagringen. Man buteljerade vinet i juli 2006 efter en mycket lätt filtrering för att behålla maximalt med smaker. Därefter påbörjades butelj lagringen.
Källa importörens hemsida.

I doften känner vi till en början mest läder, kompostjord och gamla höstlöv. Vinet behöver en stund i glasen för att släppa fram de fruktiga aromerna (plommon och torkad frukt). Tydliga inslag av ek i form av vanilj, dill, choklad och kola är något vi också noterar. Precis som det ska vara i en traditionell Rioja.
I munnen känner vi vissa mognadstoner, men ändå mindre än vad vi förväntat oss av ett tretton år gammalt vin. Här finns en trevlig mörk frukt i form av blåa plommon och lite björnbär, tydliga inslag av torkad frukt och lite mjuka behagliga kryddor.
Det finns en hel del trevliga fruktsyror, som får oss att tro att vinet har många goda framför sig.Tanninerna är mjuka och lena.
Eftersmaken är lång och med en hygglig portion lakrits.
Ett gott vin och vi förstår varför vi på 1990-talet var så förtjusta i riojaviner. Vi kan också konstatera att vi nog dricker Rioja alltför sällan. Åtminstone när det smakar så här.
Betyg 4

Vinet är köpt på "Bolaget" för 299 kr. Det finns flaskor kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar