tisdag 5 augusti 2014

2008 Deusyls La Pèira

Vi hyllade det här vinet hejdlöst förra året, såväl i version 2007 som 2008. Vi tog fram vår sista flaska av 2008:an häromkvällen. Vi bjuder broder och deras gäster på ett glas. Vi är lite spända på deras uppfattning.

Vinet är gjort på Viognier till 65%-75% och resten Rousanne.
Det här är ett vin fyllt av kraft och starka aromer. Förpackat i en elegant och tilltalande stil. Vi förvånas aldrig över ruskigt gott det här vinet är.
Det strålar en gyllengul färg med lite drag av bärnsten emot oss.

Vi möts av en stor och stark doft, där vi känner kaprifol, lime, tropiska frukter och en del örter. I de bakre regionerna finns en servil anstrykning av honung. Vi ler igenkännande. Våra gäster tycker att det här känns spännande.
Vi tar en klunk och omfamnas av en stor och mycket komplex smak. Det är många smaker som träder fram, dock inte alla på en gång utan dom står där på parad för att visa upp sig. Lime i spetsen och med en härlig syrlighet. Strax därpå en äppelblandning av röda och gröna äpplen, följt av exotisk frukt och lite päron. Örterna dyker efter en liten stund. En fin samling provencalska örter ger vinet den där härliga komplexiteten. Genom hela vinet finns en behagfull syra, som visar tecken på en viss mognad. Eftersmaken är riktigt lång med en fin mineralitet och en servil ton av acaciahonung. Detta är så läckert och välkomponerat!

Vi lyfter återigen på sommarhatten för ett fantastiskt vin. Våra gäster är hänförda och radar superlativen på varandra. Det här är ett vin som inte liknar något annat. Det passar utmärkt till örtlaxen eller som i vårt fall till en perfekt grillad marulk. Någon av gästerna utbrister "Det här vinet står på egna ben och kan drickas på egen hand". Jomen visst är det så!!

Betyg 5

Vi har köpt det här på "Bolaget" för 351 kr i Beställningssortimentet. Det verkar finnas flaskor kvar. Årgång 2011 kostar 301 kr. Det är en årgång som bl a Jeb Dunnock hos Robert Parker givit betyget 94 p.
Vi kommer att fylla på vårt förråd av båda dessa årgångar!

2 kommentarer:

  1. 2008 var slut men jag köpte 4 st 2011 skall bli intressant att smaka på den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli spännande och höra vad du tycker!. Gör det antingen som en kommentar eller till jcvintankar@gmail.com

      Radera