lördag 23 augusti 2014

Veckans Amarone: Casa Vecie från Brigaldara

I veckan som gick bekantade vi oss med en för oss ny Amarone. Vi har hört mycket gott om Brigaldaras amaroneviner. Dags för Vintankar att bilda sig en egen uppfattning.

Om producenten Brigaldara (hämtat från Winemarket Nordics hemsida):
I den lilla byn San Floriano i Maranodalen ligger Brigaldara. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte” som arbetar för att bevara kvaliteten i amaroneproduktionen i regionen. Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meter.
2008 Casa Vecie.
Det görs runt 15 000 flaskor av den här amaronen. Av deras standardamarone, som också finns på "Bolaget", görs det årligen 60 000 flaskor.
Vinet är gjort på druvorna Corvinone 40%, Corvina 30%, Rondinella 15% samt 15% övriga druvor bl a Molinara. Dessa kommer från vingården Case Vecie, som ligger i närheten av Grezzana i Valpantenadalen ca 6 mil norr om Verona. Den här vingården ligger runt 400 m över havet, vilket gör att druvorna växer långsammare, vilket leder till att de ger ett djupare och något sötare vin.
Druvorna har fått torka i ett par månader. Vinet har fått vila upp sig i 24 månader på barriquer och ytterligare 12 månader på 24 hl franska ekfat.

I sedvanlig ordning låter vi vinet få ett par timmar på karaff innan det är dags att avnjuta det. Det här kan inte nog betonas att amaroneviner behöver luftas ordentligt!


En härlig amaronedoft med mörka körsbär, torkad frukt, varma kryddor och aningens fat är vad vi noterar. Det är en stor och varmdoft!

Smaken är stor och kraftig på typiskt amaronevis.
I gommen är det första vi känner söta mörka körsbär och torkad frukt (fikon och russin). Den torkade frukten dominerar inte på något sätt utan är bara väldigt tydlig. Här finns en trevlig syra som ger friskhet. De mjuka, lena tanninerna ger vinet en särskild karaktär.
Eftersmaken är riktigt lång och komplex. Här framträder en tydligare sötma, utan att för den skull vara ett sött vin. Det finns gott om torkad frukt, varma kryddor, choklad och lätt rostade fat.
Trots alla dessa positiva attribut, så känns vinet inte helt moget. Vi tror på en bra utveckling det närmaste året, men långlagring (5-10 år) känns tveksamt.

Betyg 4+

Vinet är köpt på "Bolaget" för 348 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller. Vad jag hört så ska denna årgång vara en klass bättre än 08:an. Jag kommer att fylla på med 09:or.

2 kommentarer:

 1. Ja Case Vecie är ett fantastiskt vin i den prisklassen :-)
  enligt mig mycket bättre än deras Amarone Classico
  jag håller med om att årgången 2009 är en mycket bra årgång före denna Amarone
  Snart ska äntligen Brigaldaras Amarone Riserva släppa i Sverige det är årgång 2007 som kommer till priset 750 kr, jag lovar det kommer att vara grym om ett par år! bra redan nu men behöver några timmar i karaffen.
  ett annat vin från Brigaldara som jag rekommenderar som finns i beställningssortimenter är deras Ripasso, Il Vegro (SBnr 73156)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om Il Vegro. Vi fick den i somras på Groto.

   Radera