fredag 12 september 2014

Amarone från Allegrini. Igen!

Åtskilliga inlägg om Allegrini har jag skrivit under de snart fyra åren som bloggen varit igång. Det har blivit några om La Poja och några om Allegrinis Amarone.
Du kan läsa mina intryck om de olika årgångarna  genom att klicka på nedanstående länkar:
Årgång 2000Årgång 2003Årgång 2006 gäller Amarone.
La Poja hittar du här: Årgång 2003Årgång 2004 och Årgång 2006

Nu är det dags att ta oss an årgång 2007 av Allegrinis Amarone.

2007 Amarone della Valpolicella, Allegrini.
Allegrini har sin amaroneproduktion runt Fumane i Valpolicella Classico-området.

Druvblandningen är 80% Corvina, 15% Rondinella och en slatt på 5% Oseleta.

Doften som når oss är inte riktigt lika omfamnande och sniffinbjudande som hos en del andra av våra favoritproducenter. Men det är en amarone så visst finns här en hel del typiska amaronedrag: mörka körsbär, katrinplommon, finmalda kryddor, romrussin och lite fat.Smaken är lite stramare än för många andra amaroneviner. Här finns lite mer tanniner, visserligen runda och mjuka, men ändå är dom mer påtagliga. Detta gör Allegrinis amarone mer matvänlig.Den mörka frukten i form av söta mörka körsbär, björnbär och katrinplommon står i centrum tillsammans med några nypor örter/kryddor. Bra syra som ger vinet en friskhet som vi uppskattar.Eftersmaken är riktigt lång på sedvanligt amaronevis och här kommer mer mörk frukt, aningens torkad frukt och högklassig mörk choklad.Årgång 2007 är bra nu, men den kommer att utvecklas ytterligare.Allegrinis amarone brukar nå sin höjd efter ca 10 år och håller sedan denna i många år. Dom håller alltid en hög och jämn klass år efter år, däremot saknar den lite egen charm och karisma.
Betyg 4+

Jag hade tänkt besöka Allegrinis i sommar, men avstod. Dom ville ha 108 euros för att ta emot oss fyra svenskar. Vi skulle få en guidad tur på kullen La Grola och vingården La Poja samt få testa tre av deras viner. Vi har besökt många vingårdar i Valpolicella, men ingen av den här storleken. Så här långt har vi aldrig behövt betala, men visst kan vi tänka oss att göra detta, men108 euros för fyra personer tycker vi är för mycket och snarare en signal om att "vi är inte så tilltalade av besökare".
Du som ska besöka Valpolicella, så vill jag varmt rekommendera vingården Brunelli. Jag skrev om vårt besök där i somras på amaroneguiden.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar