måndag 8 september 2014

Offerus ett vin från Saint-Joseph

Jag har några påbörjade blogginlägg, som av olika anledningar inte blivit färdigskrivna. Det här vinet drack vi någon gång på försommaren. Jag städade av ett ganska rörigt skrivbord den gångna helgen och då hittade jag lite anteckningar om just det här vinet. I mappen utkast låg foton och ett påbörjat inlägg. Vi städar även av det här inlägget.


2010 Offerus, J.L. Chave Selection
Producenten har anor som vinmakare som går tillbaks till 1400-talet. Vi talar om 16:e generationens vinproducent. Alla förstfödda pojkar i den här familjen får namnet Jean-Louis.
Vi har ett vin från norra Rhone från appellationen St-Joseph.
Här är det Syrah till 100%.
Så här skriver importören (Philipson Söderberg) på sin hemsida:
Sélection görs på druvor som Chave köper från vänner och grannar som är bättre på att odla druvor än att göra vin. Druvorna avstjälkas, krossas och jäses i cementtankar, ingen carbonique. Efter färdig macerartion fylls vinet på fat där det genomgår malolaktisk jäsning och lagras i ca 14 månader på gamla franska fat innan det blandas, vilar tre månader och buteljeras. Chave drar inte om vinet, ser bara till att faten tappas upp en gång per vecka. Oftast behöver vinet inte filtreras och man avstår helst.

Färgen är röd-blå med lite mörkare stråk ut mot kanterna.

Doften är till en början diskret, men efter någon timma kommer det fram en del trevliga aromer utan att riktigt ordentligt släppa loss. Vi kan notera lite rått kött, en del mörka bär främst björnbär och svarta vinbär. Det finns en pepprighet som ligger som en filt över övriga dofter.

 Precis som med doften så vill vinet inte riktigt bjussa på sig själv den här kvällen. I munnen blir det en lite små stram juice med mörka bär, finmald peppar, en del örter och järnhaltiga mineraler. Visst känns den mörka frukten, som är av det svalare slaget, men nyanserna vill inte riktigt blomma ut. Tanninerna tar för sig rejält, men utan att bli alltför krävande. Syran är vital och skapar en friskhetskänsla. Eftersmaken är medellång. Här känner vi att det finns åtskilligt som vill ta sig fram, men lyckas inte riktigt med detta. Vi anar lite rödare bär i form av hallon möjligen lingon, och aningens lakrits.

Vi har en flaska kvar och den kommer att få vila ett par år innan vi tar oss an den. Betyget sätts efter hur vinet uppträder idag. Jag blir inte förvånad om jag höjer upp det då, under förutsättning att det vi kan ana oss till blommar ut.

Betyg 3+

Årgång 2011 finns på "Bolaget" för 197 kr.h
kk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar