tisdag 23 september 2014

Restaurant les Amandiers


Under våra fem dagar i Graveson ingick det en trerätters middag varje kväll.
Dom här båda unga kvinnorna från Biarritz drev restaurangen.
Vi serverades fransk husmanskost, som verkligen höll hög kvalitet.
Kvinnan till vänster skötte servicen  på ett fantastiskt sätt och alltid med ett leende på läpparna.
Hon talade också en riktigt hygglig engelska.
I slutet av oktober återvänder dom till Biarritz.
Förrätterna hade ofta ett skaldjurstema. Huvudrätterna varierade ordentligt ( alltså inte kvaliteten).
Kyckling, fisk (2 ggr), grillspett samt en korvrätt. Vinmenyn var inte så omfångsrik, men de viner vi provade tyckte vi om.
Jag förde inga anteckningar, men tog kort på flaskorna (etiketterna), vilket hjälper mig att minnas en del intryck.

2013 Laudun, Sols&Sens, Cote du Rhone Village
Ett litet kooperativ, Cave les Vignerons de 4 Chemoins, med en handfull medlemmar. Det är beläget två-tre mil nordväst om Avignon.
Vinet är gjort på druvorna  Grenache blanc 60%, Viognier 30% och Roussanne 10%.
Färgen har en blekaktig gul ton.
Det finns en smått aromatisk doft med bl a ananas, mango och lite lime i förgrunden.
Ett ungt och fräscht vin som är gjort för att konsumeras inom några år. Ganska enkelt och vardagligt, men ändå gott
Här finns smaker av mineraler och lätta kryddor som parats med en frisk frukt.
Vi dricker gärna det här fler gånger.
2011 Cotes du Rhone Villages
Ett vin från kooperativet Les Vignerons de Roaix Seguret. 136 odlare levererar druvor. Den intresserade kan läsa mer här.
75% Grenache, 15% Syrah och 10% Mourvèdre.
Det doftar av mörka bär, mörka plommon samt lite örter.
Smaken har inslag av körsbär, skogsbär, lite örter och mineraler.
Inget stort vin, men ett acceptabelt vardagstjut.
2013 Viognier, Les Iles Blanches.
Ett endruvevin från producenten Cellier des Chartreux. Här är det druvan Viognier som har använts.Vi hittar den här producenten någon mil nordväst om Avignon.
Färgen är mycket blekgul, precis så att du anar att vinet har en färg.
Ett tämligen snällt vin med smak av exotiska frukter, aprikos och aningens lime.  Helt OK, men inget vi letar oss fördärvade efter.

2013 L´Intrépide. Cotes du Rhone.
Producent är Domaine du Bois de Saint Jean.
Vi hittar den här vingården i närheten av den lilla staden Jonquerettes, någon mil rakt öster om Avignon.
Vinet är gjort på Grenache 50%, Syrah 30%, Mourvèdre 15% och Carignan 5%. Druvorna har växt på vinstockar som är 40 år gamla.
Så här skriver dom på sin hemsida: "Clusters are taken off; vines are put in thermo-regulated vats and processed separately. There is constant control of temperature, and vats are daily emptied and refilled. Then they are put together. Wine production is lasting a year, and then wine is being bottled.
Wine is being bottled at the domain."


Ett ungt vin i en liten stram stil. Här finns mörka bär, mörka plommon, en del örter och aningens viol. Tanninerna tar för sig ordentligt. Vår känsla är att vinet är lite för ungt för att komma till sin rätt. Det vore intressant att testa detta igen om något år.
Vinet finns i beställningssortimentet för 121 kr.


2013 Vina Esmeralda
Ett spanskt vin från Katalonien av Miguel Torres.
Vinet är gjort på Moscatel de Alejandria 85% och Gewurtztraminer 15%.
Vinet ger ett litet blommigt och fruktigt intryck. Ett snällt, lättdrucket vin i en insmickrande stil. Vi känner päron, melon och något vi förknippar med Lychee. I avslutet känns en liten sötma.

Nja. Inte riktigt vår stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar