onsdag 10 september 2014

Liebling, Chateau du Donjon och Björn Afzelius

I fredags åkte Vintankar in till den stora staden Göteborg tillsamman med några goda vänner. Ett biobesök väntade. Vi hade köpt biljetter till Björn Afzelius dokumentären "Tusen Bitar". Vintankar var i sin ungdom en stor fan av Hoola Bandola, Affe och Wiehe. Det är fortfarande så att med jämna mellanrum läggs en gammal vinyl på skivtallriken med dessa gamla "Proggare". Filmen var väldigt bra och stark rekommendation utfärdas.

Vi käkade på Liebling, en restaurang inte så långt från "Biopalatset". Vi åt örtbakat lamm. Riktigt gott. Vi hade lite svårt att bestämma oss när det gällde vinvalet, så då fick jag följa med den käcka servitrisen in och testa tre viner.

Det blev en flaska av mittenvinet, ett franskt vin från Minervois.
Nu är ju Vintankar en gång för alla en fan av Valpolicella, så det fick också bli ett glas av Ripasson från det stora kooperativet i Negrar.

2011 Grande Tradition, Chateau Donjon.
Så här står det på importörens (Carovin):
Château du Donjon är ett vackert och mycket gammalt slott i Bagnoles i den västra delen av distriktet Minervois. Slottet är ett gammalt munkslott som har varit i privata ägor sedan mitten av 1500-talet.
Egendomen drivs idag av makarna Caroline och Jean Panis. Man tillverkar viner från appellationerna Minervois, Vin de Pays d'Oc och Côteaux de Peyrac.


Vinet är gjort på druvorna Grenache 40%, Syrah 40% och Carignan 20%. Vinstockarna är förhållandevis gamla med Carignan över 50 år och övriga runt 35 år.
Vinet lär också vara oekat.

Färgen har en djup rubinröd ton med lite violetta drag.
Det doftar av kryddor/ örter samt en fruktkompott av såväl röda som mörka bär.
Smaken domineras av solmogen, mörk frukt läs blå plommon, mörka körsbär och björnbär. Ordentligt med kryddor. Allt packeterat i en lite stramare stil. Bra syra och alerta tanniner. Trevlig eftersmak, där lite rödare bär som hallon och körsbär ger sig till känna.
Betyg 3+

Priset på "Bolaget" var 126 kr. Den är noterad som tillfälligt slut. Vi dricker den gärna igen.


2012 Le Roselle Ripasso.
Producent är det stora kooperativet i Negrardalen Cantina di Negrar. 220 druvodlare och 500 ha förfogar kooperativet över.
Ripasson är gjord på 70% Corvina, 15% Corvinone och 15% Rondinella.
Ett glas drack jag efter middagen, så ingen djupare analys. Den spontana reaktionen var detta.
En ganska mainstream Ripasso med tydliga amarone signaler. Runt och mjukt och med mörk frukt i centrum. Lite trevliga kryddor och en frisk syra.
Inte så tokigt men det finns så många ripasso som alla liknar varandra.
Betyg 3

99 kr vill "Bolaget" ha. Vinet finns i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar