söndag 28 september 2014

Vitt vin från Grekland. Assyrtiko

Det var länge sedan vi drack ett vin från Grekland. I augusti släpptes det på Systembolaget ett vitt vin från Santorini. Det fick ganska hyggliga omdömen i diverse tidskrifter. Vintankar var helt enkelt tvungen att göra ett köp. Tidigare i veckan var det dags att dra korken.

2013 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment
Producent är Gaia Wines, som startades 1994 av Yannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. Idag äger dom två vinerier . Ett i Nemea Peloponnese och ett på Santorini. Dom har som  mål att göra viner på lokala Grekiska druvor. Du som vill veta mer kan läsa om dom här.
Vinet är gjort på den lokala druvan Assyrtiko. Druvorna kommer från vingården Pyrgos på Santorini. Vinstockarna har en ålder runt 80 år.
Jäsningen sker av naturliga jästceller. Du kan läsa mer om själva tillverkningen här.

Färgen har en blekgul ton med några ljusgröna stråk mot glaskanten.
Det doftar av äpplen, citrus och mineraler. Lite blommor finns där någonstans och en lätt touch av pinjeträ.

Smaken är torr och frisk med härliga gröna äpplen och citrus i centrum. I munnen blir mineralerna lite saltaktiga men också lätt järnhaltiga. Visst har vinet en stramhet och en ordentlig syra, men det blir aldrig för mycket eller för tufft. I avslutet finns det lite honung och en påminnelse om en elegant retsinakänsla. Eftersmaken är hyggligt lång.
Vi gillar det här vinet, som passar väldigt bra till kryddiga fisk- och skaldjursrätter.

Betyg 4-

Vinet köptes på "Bolaget" för 139 kr. Dessvärre verkar det slutsålt. Kommer det åter så köper vi gärna igen. Vår nyfikenhet har väckts för viner gjorda på Assyrtiko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar