Den här champagnen har jag skrivit om tidigare. Det har varje gång gång varit en hyllning. Tusan vet om den inte bara blir bättre och bättre. I lördags var det inget annat än en ren och skär njutning att dricka den. Först som aperitif sedan till en lättare skaldjursrätt.
Den som vill veta lite mer och Vilmart & Cie kan klicka in på länken till den alldeles utmärkta champagnebloggen som Elvis driver Champagne och mat.
Champagnen är gjord på 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir, som vuxit på vinrankor som är dryga 30 år gamla.
Grand Cellier görs alltid på en blandning av tre årgångar, med en tredjedel från varje år. Just den här flaskan är gjord på årgångarna 2007-2008-2009. Vinet har också fått ligga till sig i ca 10 månader på stora ekfat s k Foudres.
Färgen har en ljusgul ton med en nyans av skir vårgrönska.
Doften är försiktig, men ändå väldigt tydlig. Först en lätt anstrykning av vita blommor. Efterhand dyker citrus, mineraler och snäckskal upp. Allt sammanfogat till en aptitretande doft.
I munnen får vi en champagne med stor karaktär, som är drickvänlig, pratvänlig och redigt god!
Den här champagnen är hyggligt komplex, och välbalanserad. Fortfarande känns den ung, torr och frisk.
Vi hittar lite citrus, gula äpplen och lite smånätta kryddor.
En bra mousse som känns lite krämig. I mellanpartiet en blandning av gula frukter.
Eftersmaken är hyggligt lång och riktigt trevlig med lite nötter, aningens bröd och en läcker blodgrape som avslut.
Bara så gott!!!!
Betyg 5-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar