fredag 26 december 2014

2009 Amarone från Villa Monteleone

En tradition som vi på Vintankar har är att dricka lite amarone sent på kvällen den 23 december. Allt julstöket är avklarat, granen klädd, alla julklapparna inslagna och vi slår oss ner och pustar ut. Vi lyssnar på Håkan Hagegård och Oscar Fredriks Gosskör. Amaronedags för hustrun och mig. Lite hårdost. All stress rinner av oss och julefriden börjar inta våra sinnen.
De senaste decenniet har det faktiskt varit amarone från samma producent. Villa Monteleone.

Lägg till bildtext


Lucia och Villa Monteleone har en särskild plats i Vintankarhjärtat. Vi har varit där åtskilliga gånger. Ibland med Clubamarone och ett par gånger på egen hand. Nu senast i sommar.
Vi har druckit ett par olika årgångar tidigare som vi skrivit om. Du kan läsa om årgång 2001 här, 2003 här, 2004 här, 2005 här, 2006 här, 2007 här och VM Raimondi (svenska ekfat) 2008 här.
Vi drack av 09:an hos Lucia i somras, men nu gör vi ett rejälare test.

I doften hittar vi mörka körsbär, en del torkad frukt, några örter och en del fat. Här finns ocksåen lite dovare ton, som är så typisk VM och som vi kommit att uppskatta så mycket.
En lätt anstrykning av alkohol finns där någonstans, som indikerar ett ungt vin.

I gommen får vi ett vin med en härlig mörk frukt. I första hand är det de söta, mörka körsbären vi noterar, men vi anar oss till lite andra mörka bär och blå plommon. Här finns en del torkad frukt, lite örter och en del kakao. Det finns en förträfflig syra som skänker vinet en stor friskhet och som också gör att vinet känns mycket ungt ungt. Tanniner? Jodå, visst finns dom, fast redan nu mjuka och lena.
Eftersmaken är så typisk på amaronevis d v s lång och utdragen med massor av mörk frukt, torkad frukt, mörk choklad och lite toner av fat.
Alkoholen är för tillfället mycket tydlig. Inte så att den sticker eller har en hetta, mer att frukten känns som den legat ett tag i alkohol och dragit till sig ut av den.
Trots att vi luftat vinet i 3-4 timmar vill alla smakerna inte släppa loss fullt ut. Det här vinet är ungt och kommer garanterat bli bättre med ytterligare två/tre år i källaren.
Den här sista invändningen till trots är det här ett vin vi kan njuta av redan idag, men då vi vet hur det även kan utvecklas, så kommer resterande flaskor att få ligga till sig några år.
Det verkar som om 2009:an ännu inte nått den svenska marknaden, men när den väl gör det så rekommenderar jag verkligen ett köp och stoppa sedan undan flaskorna ett par år. Jag kan garantera en stor vinupplevelse när du sedan tar fram dom.
Betyget idag blir lite snålt, men om det utvecklas som jag tror så kommer 5:an vara nådd om några år.

Betyg 4

Nu är det 2008:an som finns på "Bolaget" för 562 kr. Även den är ett gott köp.
2 kommentarer:

 1. Intressant J-C jag har några 2009 liggande sedan mitt besök i somras
  drack en 2008 för ett par veckor sedan jag gav den 94 poäng eller 4+ i vintankars skala, ett Amarone som alltid levererar
  /Örjan
  se mitt omdöme på Amaroneguiden.se
  http://www.amaroneguiden.se/amarone-topplista/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt 2009:orna få något år till på sig. Dom kommer att bli mycket bra. Precis som jag skrev så har dom inte riktigt landat, men det känns att så mycket är på G.
   Ha en bra fortsättning på julen!

   Radera