I lördags på själva Luciadagen träffade vi vännerna B och K. Det har blivit en tradition (runt 15 år) att träffas på Konstmuséet i Göteborg en lördagseftermiddag i december och att avsluta kvällen på någon av Göteborgs bättre krogar.
Ljusshow på Konstmuséets fasad. |
Första rätten ut var Råräkor, krasse och grönkål.
Räkorna ger maten en fin sälta som bryts på ett trevligt sätt mot grönkålen och den kolsyreisade krassen.
Lite annorlunda och god, men inget vi gör vågen åt.
Till första rätten fick vi ett vitt vin från Anjou i Loirdalen.
2013 Chateau de Passavant.
Vingården ligger i den södra delen av området Anjou.
Ett vin "Biologique på druvan Chenin Blanc (100%).
Ett ungt och fruktigt vin. Bra syra och ganska friskt, men som ändå är ganska snällt. Lite trevliga mineraler och i avslutet.
Rätt nummer två är ett stort steg upp mot den första. Nu får vi en fin krabba smaksatt med lite purjolök. Det hela täcks av en sås på ångad ägggula som är trevlig smaksatt av lite äppelsyra.
Riktigt god!
2011 Grauburgunder Ihringer Winkelber, Dr Heger.
Vi serveras en grauburgunder till krabban. I Frankrike heter druvan Pinot Gris och i Italien blir det Pino Grigio.
Vi befinner oss i Baden i södra Tyskland.
En rätt så aromatisk doft möter oss. Tydlig utan att bli övertydlig.
Smaken är frisk och välbalanserad med gula äpplen och annan gul frukt, kryddor och en lätt touch av honung i avslutet.
Mycket trevlig.
En magisk rätt. Vi blev alla fyra alldeles mållösa. Så in i bänken gott. Ostronskivling, gräddfil, potatisstomp och på toppen friterade potatisskal med en lätt rökning.
Vi serverades till detta ett glas Bourgogne från 2009.
15-20 månader på ekfat har det här vinet fått
Doften är rätt så återhållsam, men en trevlig ton av röda bär och lite kryddor kan vi notera.
I gommen återkommer de röda bären i form av jordgubbar och hallon. Här finns lite kryddor/örter och ett trevligt inslag av ek. Syran är frisk utan att ta kommandot. Tanninerna är fjäderlätta. På det hela taget en trevlig och god Bourgogne.
Kvällens fjärde rätt är en grissida, med rödbetskräm, brysselkål, rosenkvitt och krossade valnötter. Här serveras brysselkålen som skal för skal. Klart läckert. Grissidan är väldigt välsmakande. Ni förstår själva att detta var en höjdarrätt.
Vi serveras ett vin från Langhe i Piemonte.
Det här är ett vin gjort på Barbera till 70 %, Nebbiolo 25% och en slatt Bonarda Piemontese. Den sista är en helt okänd druva för mig.
En behaglig doft av bär, läder och tobak noterar vi.
Smaken domineras av körsbär, plommon, kryddor och färska fikon. Här finns en trevlig syra och lätta, behagfulla tanniner.
Kanske inget stort vin, men en perfekt matchning till vår mat.
En fin, frisk sötma med en cikoria som bryter av det hela. Spännande och välbalanserat.
Vi får en Beerenausles på druvan Pinot Blanc från 2012.
Producenten Sepp Moser är certifierad som biodynamisk odlare.
Naturligtvis sött, men med en stor friskhet. Tropiska frukter och ett lätt avslut av honung.
Vi sammanfattar det här som en mycket trevlig matupplevelse med en del nytänkande och lite utmanande kombinationer.
Vår femrättersmeny kostade 680 kr, vilket får anses som mycket prisvärt.
En trevlig och mycket bra service fick vi också.
Vi kan verkligen rekommendera KOKA.
Egenkärnat smör med gott bröd. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar