fredag 5 december 2014

2011 Savennières L´effet Papillon

I förra veckan damp det ner ett varuprov från Stellan Kramer Vinimport. Jag hade fått möjlighet att ta emot en flaska vitt vin från Savennière gjort på druvan Chenin Blanc. Min erfarenhet av denna typ av av vin är ringa. Jag drack för ett år sedan ett vin från Savennières, som jag verkligen gillade och som gjorde mig nyfiken på området.
Savennières är en appellation (AOP) i Loirdalen. Strax sydväst om Angers på Loireflodens norra sida sträcker tre kullar av skiffer ut sig. Den här lilla appellationen omfattar ca 150 ha och dryga 40-talet odlare.
Producenten Chateau Mulonnière har sina anor från mitten på 1800-talet.Vinet är till 100% gjort på druvan Chenin Blanc. Druvorna har skördats  så sent att de nästan är övermogna. Innan jäsning sker en skalmaceration på 12 timmar. Vinet får sedan jäsa på ståltankar. Slutligen får det vila upp sig i ca nio månader på ekfat innan det buteljeras

Färgen har en ljus guldgul ton.

Doften bär tydliga spår av gula äpplen, annan gul frukt, lite citrus och aningens, aningens örter.

Smaken är lite småfet med finstämda fattoner och samtidigt hyggligt frisk. Den gula frukten dominerar. Det första vi noterar är gula äpplen och gula plommon, men här finns också aprikoser,persika och melon. I avslutet, som är medellångt, tillkommer en läcker honungsaktig ton, aningens örter och trevliga mineraler.

Detta var en trevlig upplevelse. Ganska mjukt och lättillgängligt, men samtidigt med egen charm. Det känns inte som något lagringsvin. Jag kommer att fylla på mitt förråd och dricka det inom de närmaste två-tre åren.
Priset på "Bolaget" är 149 kr, vilket känns som ett bra pris för ett bra vin.

Betyg 4-

En annan som testat vinet är bloggen Billigt Vin. Även där gillades vinet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar