tisdag 2 december 2014

2008 Grand Cuvée Premier Cru Blanc De Blancs, Hatt et Söner

Vännerna LM och G är på besök. LM och jag har provat vin ihop sedan slutet på 70-talet. Ett par gånger om året strålar vi samman. Dom brukar komma ner till oss på sommaren, men pga sjukdom fick vi skjuta på augustibesöket. Äntligen dags!
Vi startar upp med lite champagne.
2008 Blanc de Blancs, Hatt et Söner.
HATT et SÖNER är ett champagnehus som ligger i Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs och producerar viner från Premier Cru och Grand Cru-lägen, där endast första pressen används, resten säljs till andra hus. Ingen malolaktisk jäsning
Däremot har vinet fått ligga runt sex år på flaska innan det börjas säljas.
Jag har provat den här tidigare, men då från annat år. Premiär för årgång 2008 för Vintankars del.
Det är en Blanc de Blancs, vilket betyder att det endast använts Chardonnaydruvor.

Färgen är halmgul med en mängd små bubblor som virvlar upp från botten på glaset.
Vi möts av en frisk och ungdomlig doft med lite toner av gröna äpplen, mineraler, aprikos och bröd på jäsning. En lätt blommighet som vi förknippar med en sommaräng cirkulerar i bakgrunden. En riktigt trevlig doft.

Smaken är torr, frisk och utstrålar ren ungdomlighet på något vis. Den domineras av citrus och gul/gröna äpplen, men här finns ett trevligt inslag av aprikos och persika. Eftersmaken är medellång med en behaglig mineralitet, mariekex och gul frukt.Alldeles i slutet dyker det upp lite grapefrukt. Syran är pigg, men inte ansträngande.
Vi gillar verkligen den här champagnen. Vi tror dessutom att den kommer att fortsätta att utvecklas.

Den passar alldeles utmärkt som aperitif. Det var också där vi började, men lät den följa oss igenom förrätten.

Rårakor, löjrom,rödlök, hummer och aioli.
Detta var kvällens förrätt och champagnen smakade alldeles utmärkt till den här maten!

På "Bolaget" finns den i beställningssortimentet för 379 kr.

Betyg 4










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar