söndag 14 december 2014

Ros, löjrom och champagne

Under fredagen matades vi på Västkusten om storm- och orkanvarningar. Alexander skulle vara på ingång. Här i Nordhalland blev det inte så farligt. Egentligen inte värre än en vanlig höststorm och knappt det. Runt husknutarna kan vi fortfarande hitta blommande rosor. Passar bra så här tredje advent!
Det är en ros utsprungen.........
Hustrun och jag håller på att sortera ut rester ur frysen. På fredagsmorgonen hittade vi en liten burk med löjrom. Det fick bli starten på den här fredagskvällen. Ur källaren plockade jag fram en halvpanna champagne.

Gosset Excellence Brut.
Jag är väldigt förtjust i Gossets champagner. Speciellt deras rosé. Jag har skrivit om den tidigare bl a här.

Nu är det dags för deras enklaste champagne eller instegschampagne om man så vill. Den är gjord på 36% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 19% Pinot Meunier.
Den har legat tre år på jästfällningen. Det är den enda av Gossets cuvéer som genomgått malolaktisk jäsning.Färgen har en nyans som går i guldgult.

Direkt efter vi hällt upp två glas känner vi en brödigt doft. Bröd på jäsning inflikar hustrun. Efterhand tränger sig andra dofter fram såsom citrus, gröna äpplen, mineraler, snäckskal och vita blommor. Riktigt trevligt!

I munnen får vi en torr, frisk och nästan krispig champagne.
Den uttrålar en oförstörd ungdomlighet.
Citrus och äpplen dominerar till en början, för att efterhand fyllas på med aprikoser, persikor, mariekex och kritiga mineraler. En livlig och pigg syra, men också en gräddig mousse.
Eftersmaken är hyfsat lång med lite grapefrukt i avslutet.

Detta är vår första flaska av NV Brut Excellance. Det smakade mera, även om den inte har samma elegans och komplexitet som de andra Gosset Cuvéerna vi smakat.

Vi var lite extra nyfikna på den här cuvéen, då två välrenommerade Champagneexperter uttalat sig väldigt olika.
Per Bill i Dina Viner rankar den som nummer ett bland "Bolagets" årgångslösa champagner, medan Elvis på sin blogg Champagne och mat ger omdömet "Köp inte".

Vi på Vintankar har uppfattningen att det har var gott. Vi tycker att det är en riktigt hyfsad matchampagne, som även funkar som aperitif. Visst har vi druckit flera andra champagner som är både elegantare, komplexare och kanske mer prisvärda, men fredagen innan tredje advent 2014 förgyllde den vår afton.

Betyg 4-

Halvflaskan kostar 189 kr på "Bolaget" och helflaskan ligger på 299 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar