fredag 12 december 2014

2011 Amarone della Valpolicella, Tommasi

Gruppspelet i Champions League avslutades den här veckan. Vintankar lät en av Systembolagets storsäljare få utgöra sällskap. Det har också råkat falla sig så att det blev premiär för vår del av den här amaronen.
Producentens fullständiga namn är Tommasi Viticoltori, som startades 1902 med 10 ha vinmarker i Pedemonte, en liten by några mil väster om Verona i Classico området. Idag är det fjärde generationen som driver verksamheten och som nu omfattar över 135 ha vinodlingar i Venetien. Förutom Valpolicellavinerna görs det Soave, Bardolino, Lugana och Custoza-viner. Verksamheten har även expanderat till andra delar av Italien bl a Toscana och Apulien. Idag äger man över 300 ha vinodlingar runt om i Italien. Årsproduktionen överstiger 1 miljon flaskor.

Den här amaronen är gjord på druvorna Corvina 50%, Rondinella 30%, Corvinone 15% och Oseleta 5%. Druvorna har fått torka i ca fyra/ fem månader. Vinet har fått ligga runt tre år på stora ekfat (35hl) av slavonsk ek. Slutligen får vinet vila upp sig ett år på flaska innan det är redo för marknaden.

Färgen är ganska tät och går i en mörk röd nyans.

Doften utmärks av tydliga körsbär, torkad frukt (inte så mycket russin), lite kryddor(peppar), tobak och en del fat. Första dagen noterar vi en lätt alkoholton, som på andra dagen vädrats bort.

Det här är en amarone i en lite lättare stil. Beror det på att den är ung? Inget jag kan svara på idag, då detta är min första Tommasiamarone, men jag upptäckte en 05:a i källaren, som vi får korka upp under julhelgen.

Smaken har de typiska amaroneingredienserna söta, mörka körsbär, torkad frukt, lite örter/kryddor och en del kakao. Det finns en pigg och bra syra. Fjäderlätta tanniner som bjuder ett trevligt motstånd.
Alkoholen är på 15%, vilket i amaronesammanhang inte är mycket, men det finns idag en tydlig alkoholton.
Eftersmaken är hyggligt lång, där den torkade frukten blir mer framträdande tillsammans med en sympatisk fruktsötma och med en mörk chokladbit i avslutet.
Fatinslagen är ännu inte helt integrerade med frukten.
Vinet är ungt och mår säkert bra av något år i källaren, även om det är fullt njutbart idag.

På Systembolaget kostar den här amaronen 285 kr. Varunr 22350.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar