fredag 19 december 2014

Amarone från Vogadori

Jag skrev på sensommaren ett blogginlägg om "Näthandlaren" Xwine.se. i allmänhet och om deras Valpolicellaproducent Vogadori i synnerhet. Du kan läsa om det här. Jag provade då Vogadoris enkla Valpolicellavin och deras Ripasso.

Det har nu blivit dags att testa deras Amarone. Den är gjord på druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Druvorna får torka i nästan fyra månader innan de pressas. Fermentationen äger rum under 12 dagar i ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig runt 30 månader på nya franska ekfat. Slutligen får vinet ca sex månader på buteljen innan det är redo för marknaden.


Vi provar vinet under två dagar. Det utvecklas hela tiden och är i vårt tycke bäst dag två, då smakerna blir mer framträdande. Vår slutsats är att den här amaronen skulle nog må bra av något år till i källaren. Så kommer också att bli fallet med den flaskan vi har kvar. Den som vill dricka vinet idag rekommenderar vi att hälla över flaskan på karaff och sedan låta karaffen stå i minst två timmar innan det hälls upp det i glasen.

Vi häller upp två glas på söndagskvällen. Vi låter dessa stå två timmar i väntan på att det ska bli dags för oss att äta lite kvällsvard.

Doften är mycket återhållsam. Det är först lite senare på kvällen som vi förnimmer en svag doft av körsbär, torkad frukt, läder och aningens tobak. Dag två är doften lite mer tydlig, men den blir aldrig riktigt stor, tung och omfamnande. Det är de mörka körsbären och den torkade frukten som framförallt blivit mer påtaglig. Dag två tillkommer också en del kaffe och kakao.

Smaken följer samma mönster. Det är dag två som smakerna är tydligast och mest utvecklade. Det känns att vinet har mer att ge bara det får något år eller två på sig. Smaken har en hel del typiska amaroneattribut, ändå känns vinet lite annorlunda än de flesta andra amarone jag smakat. Visst, här finns de söta, mörka körsbären, lite torkad frukt, en liten lätt örtighet och en hel del fat. Faten känns framförallt i den långa eftersmaken.
Vinet känns friskt och lite lättare än många andra amarone, Detta tack vare en behagfull syra. Tanninerna är också mer närvarande och gör att det bjuds lite motstånd.

Betyg 3++

Priset är 1 554 kr för en låda om sex flaskor, vilket gör 254 kr per flaska.
Det finns en blandlåda för 1 079 kr, där ingår det två amarone, två ripasso och två Valpolicella Classico. Bra viner prissatta till rimliga priser!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar