måndag 22 december 2014

2007 Podere Cariano, Amarone della Valpolicella från Bertarole.

Häromveckan gick den sista flaskan av den här Amaronen. Det är dryga året sedan vi senast smakade den, vilket du kan läsa om här.

Detta är en enklare variant av Le Bertaroles amaroneviner. Druvorna kommer från vingårdar på "låglandet". Druvsammansättningen är samma som i deras ordinarie d v s 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina. Druvorna har fått torka i knappt tre månader. Macerationen äger rum emellan 90-100 dagar och då tillsammans med skalen. 30 månader på Slavonska ekfat och 4-5 månader på ståltankar.


Vi nås av en trevlig doft av mörka körsbär, en hel del katrinplommon, lite torkad frukt och örter. Vi är vana vid att hitta ett lite dovare inslag av höstlöv, läder och kompostjord i Bertaroles vanliga Amarone, men av detta kan vi inte finna ett spår.
I gommen framträder en bärkompott av mörka körsbär, hallon och björnbär. Trevlig torkad frukt av främst fikon men även en knivsudd russin finns där liksom en del örter. Bra syra och lena tanniner ger vinet en viss ryggrad. Eftersmaken är lång på amaronevis med mera torkad frukt och en ordentlig portion mörk choklad.
Egentligen är alla ingredienserna där för att det det ska bli en storartad amarone, men det blir inte mer än en ordinär sådan. Det är inte riktigt samma tryck i frukten. Elegansen och komplexiteten är tunnare och mera utslätad. Ändå är den helt OK, men vi föredrar  deras "vanliga" amarone. Prisskillnaden var 8 euro 2011 och då blir valet enkelt.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar