måndag 21 mars 2016

Amarone projektet "Henriks 52 favoriter".

Den som följer den här bloggen vet att Valpolicella i allmänhet och Amarone i synnerhet har en speciell plats i Vintankarhjärtat. Visst dricker vi vin från andra områden, länder och världsdelar, men vi återkommer alltid till Amarone.
Det finns två böcker om Amarone/Valpolicella som vi ofta bläddrar i, läser och reflekterar över innehållet. Det är Thomas Ilkjaers bok "Amarone- och vinerna från Valpolicella". Jag presenterade den här. Den andra boken är min gode vän Henrik Ungerths bok "Mina Favoriter". Jag har skrivit om den här.
Häromsistens då jag bläddrade i Henriks bok funderade jag över hur många av hans 52 favoriter som jag druckit. Jag kom fram till att det var 43, således var det nio jag aldrig testat. Det får bli årets vinprojekt att ha smakat samtliga 52 favoriter innan året är slut.. En sökning på Systembolaget hemsida och jag hittade vinerna 44, 45 och 46. En beställning gjordes och för någon vecka sedan hämtades dessa ut.

Nu är alla tre provade. Tre mycket olika amaroneviner, som samtliga håller hög klass.
Först ut att provas blev:

2003 Le Guaite di Giulietta
En liten producent som vi hittar i de östra delarna av Valpolicella, närmare bestämt någon mil nordost om Mezzane di Sotto. Vingården (Mezzane di Sopra)ligger på en höjd av 350-400 meter över havet.
Förutom Amaronen så tillverkar dom Ripasso, Superiore, Rosso Veronese och Recioto.
Det görs runt 3 000 flaskor av den här amaronen. Druvsammansättningen är 35% vardera av Corvina och Corvinone, Rondinella ingår med 20% och de resterande 10 procenten är lite olika druvor bl a Oseleta, Croatina, Cabernet Sauvignon. Druvorna får torka i ca 4 månader. Vinet får ligga till sig i ca tre år på franska ekfat och ett år på flaska innan det är moget för marknaden.

Det här är en helt drickmogen amarone, som just nu befinner sig i en underbar drickfas. Ja, det är nog så att vinet befinner sig bra nära sin topp just nu.

I doften hittar vi mörk frukt främst körsbär och plommon. Det finns en hel del torkad frukt bl a en fin russinboquet och lite kryddor. Charmig och väldigt mycket amarone.

I munnen är det en fyllig, mörk frukt med söta mörka körsbär, plommon och skogsbär i centrum. Ett bra tryck i frukten. Här finns en del örter och lite fat. Eftersmaken är riktigt lång och drar iväg mot Reciotohållet med den väldigt fina fruktsötman. Lite mörk choklad och någon liten blommighet höjer njutningsnivån. Alldeles sammetslena tanniner. En bra syra ger vinet den nödvändiga friskheten.

Ett vin vi verkligen gillar. Det finns alltför många amarone som släpps för tidigt och som man själv måste lagra flera år i källaren. Lite befriande att kunna köpa en amarone på SB som det bara är att dra korken ur och lufta någon timma.
Den här amaronen dricker jag med välbehag idag och något år framöver.
Betyg 4+
Priset på bolaget är 582 kr och det finns i beställningssortimentet.

2008 Vigneti di Jago
Producent är det stora kooperativet i Negrardalen Cantina di Negrar. 230 druvodlare och 600 ha förfogar kooperativet över. De gör runt en miljon flaskor amarone. Jag är inte lika fascinerad över dessa storproducenter som jag är över små och entusiastiska vinbönder som gör egen amarone utan att tumma på kvaliteten. Läser jag Thomas Ilkjaers bok rätt så har det här Kooperativet haft en stor betydelse i utvecklingen av amarone. Och då är amaronenörden i mig glad och tacksam. Lite kuriosa: Cantina di Negrar förfogar över en flaska "Valpolicella Amarone Extra" från 1939. Världens äldsta amarone?
Vigneti di Jago görs på druvorna Corvina Veronese (70%), Corvinone (20%) och Rondinella (10%). Druvorna kommer från en vingård runt den lilla byn Jago. Dom har efter att de skördats fått ligga och torka i ca 120 dagar. Vinet har fått ligga till sig i nästan två år på barriquer av fransk ek samt runt ett år på flaska.
Det här är en lite annorlunda amarone, som i sin framtoning känns lite stramare och slankare, vilket gör den lättare att kombinera med mat. Framförallt grillat kött.
Doften har en intensiv och inbjudande ton av riktigt mörka bär, plommon, kryddor, kakao och lättrostade fat.
I gommen återkommer de mörka bären: körsbär, björnbär, blåa plommon. Det finns en liten kryddig twist, som verkligen är läcker. Syran är bra och ger vinet friskhet. Inslaget av tanniner är mer påtagligt än i många andra amarone. Naturligtvis är de runda och mjuka, då det är en amarone vi har att göra med. Eftersmaken är lång och har den där härliga lilla bitterheten som känns igen i högkvalitativ mörk choklad.
Lite torkad frukt finns det, men i mycket sparsam omfattning. Det som finns går åt katrinplommon, aprikos och fikon, medan tonen av russin nästan lyser helt med sin frånvaro.
Detta var min första flaska av Vigneti di Jago. Definitivt inte den sista. Jag blir väldigt sugen på kommande årgångar som 2009 och 2011.
Betyg 4+
Priset på Systembolaget är 477 kr.

2008 1´Amarone
Familjen Buglioni hade gjort sig en förmögenhet inom textil- och klädbranschen. 1993 köpte dom en vingård på 3 ha i utkanterna av San Pietro in Cariano utan att ha några kunskaper om vinmakning. "Vi visste inte ens hur man skördade" lär Alfredo Buglioni uttryckt det (källa Thomas Ilkjaer). Zymè-gruppen var konsulter fram till är 2002. Nu står dom på egna ben och vinarealen uppgår till dryga 40 ha. Till sin hjälp har dom oenologen Diego Bertoni.
Årsproduktionen av vin är ca 150 000 flaskor. Dom gör bl a två amarone, två mousserande, ett vitt, en recioto, en ripasso, en superiore
Druvmixen är Corvina (60%), Corvinone (20%), Rondinella (10%) samt 5% vardera av Croatina och Oseleta. Druvorna torkas i fyra månader. Efter jäsning får vinet mogna på franska ekfat (barriquer) i 30 månader samt ett år på flaska innan det är moget för marknaden.

Doften är intensiv och packad med söt, mörk frukt. Här finns tydliga russintoner och lite annan torkad frukt samt ett inslag av vanilj.

Smaken är kraftfull, väldigt mjuk och domineras av en sötaktig mörk frukt. Vinet är inte sött men här finns en fruktsötma som ger den associationen. Rejält inslag av torkad frukt med en stor dos russin, körsbär i likör och lite örter. Det finns en syra som ger friskhet, vilket uppskattas. I eftersmaken, som är rejält lång, hittas såväl lakrits som mörk choklad. Lite rostade fat med en touch av vanilj finns där också.
På något sätt tycker jag det här vinet blir ett mellanting mellan amarone och recioto. Den höga alkoholhalten (17%) är inte stickig på något sätt utan mer integrerad med frukten, men visst noteras den.
Det här är inte riktigt min smak, men för den som uppskattar fruktdrivna, maffiga amarone i en slags postmodern stil, så är kan det här var en höjdare.
Betyg 4
På "Bolaget" är priset 572 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar