söndag 6 mars 2016

2009 Chianti Classico Riserva, Villa A Sesta

Producent är Villa A Sesta. Dom förfogar över 1100 ha mark varav 47 ha är vinodlingar. Geografiskt befinner vi oss någon mil öster om Siena.

Vinet är köpt av Franska Vinlistan, som anger att vinet är gjort på druvan Sangiovese till 100%, men på producentens hemsidan framgår att man blandar i en skvätt Cabernet Sauvignon(knappt 10%). Hur som så har druvorna växt på vingårdarna i Castelnuevo Berardenga. Vinet har macererats runt 20 dagar tillsammans med skalen och därefter fått ligga till sig i 30 månader på  13 hl stora ekfat. Slutligen får vinet vila runt ett år på flaska innan det är redo för marknaden.

I doften hittar vi körsbär av en lite ljusare sort. Här finns också ett betydligt inslag av örter/kyddor samt söt piptobak och lättsamma fat.
På det hela en trevlig och angenäm doft, utan att för den skull bli ett doftvin.
Sist jag drack det, för ca två år sedan, upplevde jag det väldigt ungt och delvis slutet. Så är inte fallet nu. Visserligen inga mognadstoner, men den ungdomliga kärvheten är borta. Vinet har därtill öppnat upp sig en hel del.
I munnen har det fortfarande en viss stramhet, kanske inte så slankt, men inte heller särskilt svulstigt.
Till en början är det den fina bärkompotten (främst röda bär) som fångar vår uppmärksamhet, så småningom nås vi av en behaglig örtsamling. En bra och frisk syra som tillsammans med inte helt avrundade tanniner gör att vinet har både en ordentlig ryggrad och charm.
Eftersmaken är medellång och här noterar vi choklad, lite espresso och finstämda toner från fatlagringen. Visst finns här fortfarande en del ek, men den samspelar med frukten på ett mycket angenämare sätt än för två år sedan.

Ja, vinet har utvecklats en hel del. Precis som vi misstänkte att det skulle göras. Och allt har varit till det bättre.

Betyg 4-

Vi betalade 199 kr då vi köpte det. Ett bra pris för ett riktigt hyfsat vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar