måndag 14 mars 2016

Champagne: Blanc de Noirs från Paul Déthune

Ett champagnehus vi verkligen håller högt är Paul Déthune. Kvaliteten är hög över hela linjen. Vi har skrivit tidigare om deras Grand Cru Extra BrutCuvée Prestige och Grand Cru Brut. Den som jag är mest förtjust i är deras Blanc de Noirs. En höjdarchampagne i min bok. Jag har skrivit om den ett flertal gånger bl a här.
I höstas lanserade Franska Vinlistan några varianter. Vi köpte Extra Brut på halvflaska och så vår favorit  Blanc de Noirs med degorgeringsdatum juni 2015. Får dom ligga något eller några år efter det att dom är "deggade" så växer dom ytterligare. Problemet är att hålla tassarna borta.
I lördags var det dags för den första flaskan från den här sändningen.

En gyllengul färg förstärkt med lite nyanser av rödguld.

En finstämd doft av gul-röda äpplen, en hel del mineraler och en diskret ton av bröd.
Smaken är precis tidigare gånger väldigt läcker. Den känns ung och har en stor friskhet. Det första vi noterar är de syrliga röda äpplena. Dessa kompletteras ganska omgående av smultron, hallon och jordgubbar.
I eftersmaken dyker det upp lite mineraler, rödaktig citrus och toner från eklagringen.

Vi blir aldrig besvikna på  den här champagnen. Idag är det ungdomligheten som charmar oss. Den som vi drack i somras och "deggad" i januari 2012 hade mer utvecklade smaker och en större mognadsgrad. Samma champagne, ändå lite olika. Båda väldigt goda.

Betyg 4+

Priset är 398 kr flaskan. Den säljs endast som sexpack.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar