tisdag 8 mars 2016

2011 Vinyes Velles, Ferrer Bobet. Ett vin från priorat.

I fredags när sonen var hemma på besök så åt vi en gryta på rådjursstek. Ur källaren hade jag plockat fram ett vin från Priorat. Ett alltmer populärt vindistrikt några mil sydväst om Barcelona.
Ferrer Bobet är som företag ganska nytt, men på deras vingårdar har det odlats vin länge. Druvstockarna har en ålder som överstiger 60 år. Dom tillämpar organiska odlingsprinciper.
Deras vingårdar ligger på vackra och branta sluttningar i Porrera. Gå gärna in och titta på de vackra bilderna från deras vingårdar. Du gör det här.
Vi har tidigare druckit årgång 2007 som du kan läsa om här. Vad vi tyckte om årgång 2008 hittar du här.
Druvsammansättningen varierar någor från år till år. 2011:an  är gjord på druvorna gamla Carignan (70%) och Grenache (30%). Vinet har fått ligga till sig i 15 månader på lättrostade franska ekfat.

Vinet har en mycket mörk färg, som går i en blålila nyans med lite violetta toner här och där.

Doften är stor och kraftig. Det vimlar av mörka skogsbär, lite körsbär, blåa plommon och en näve örter. Ett litet inslag av fat. En väldigt trevlig och angenäm doft.
I munnen är det omedelbart den mörka frukten som slår an tonen. Här finns björnbär, blåbär, skogshallon och lite körsbär. Inslaget av kryddor och örter är också påtagligt. En bra och delikat syra ger vinet både en friskhet och en läcker liten syrlighet. Tanniner finns det en del och de bjuder det där lilla motståndet som ger vinet en bra ryggrad.
I den långa eftersmaken får frukten och kryddorna sällskap med choklad, kaffe och lite lakrits. Alkoholen på 15 % är helt omslukad av frukten.
Riktigt gott. Vi förstår varför vi är sålda på viner från Priorat.
Betyg 4

På Systembolaget kostar vinet 299 kr. Nu är det årgång 2013 som säljs.
Winepunker har tipsat om deras Selecció Especial på 95% Carignan, så den får ingå i de viner vi nu jagar. Även om den ligger i någon prisklass högre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar