tisdag 22 mars 2016

2010 Chablis Premier Cru "Mont-de-Milieu", Domaine Pinson

Producenten Domaine Pinson förfogar över ca 12 ha vingårdar. En Grand Cru (Les Clos) samt några Premier Cru lotter bl a "Mont-de Milieu" som det här vinet kommer ifrån.
Vi har druckit deras 2006:a som vi skrivit om här och här. Vi har druckit av deras 2008:a som vi skrivit om här och här. Vi skrev om årgång 2010 här.
Vi har följt årgång 2010 genom att dricka en flaska om året. Det har nu snart gått ett år sedan vi drack den senaste flaskan. Lite mognadstoner hade då börjat smyga sig in.

Doften känns fortfarande mycket frisk, om än inte med samma ungdomlighet. Vi känner tydliga toner av citrus och gula äpplen ackompanjerade av någon sommarblomma och tropisk frukt. Lite snäckskal i bakgrunden. 
Även i munnen möts vi av en härlig friskhet. Den trevliga syran är fortfarande vital och samspelar väl med den gula frukttonen. De gröna äpplena, som vi kände första gången vi drack det här vinet, har nu övergått till mer gulaktiga äpplen. Citrustonen är alltjämt tydlig. Inslaget av mineraler är markant.
Det är framförallt i eftersmaken mognadstonerna ger sig tillkänna. Den tropiska frukten vi tidigare anat vecklar nu ut sig på ett mycket angenämt sätt. Likaså gör inslaget av honung.
Riktigt gott!
Betyg 4

Våra flaskor kostade ca 220 kr per flaska Vinet såldes då bara i kolli om sex flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar