tisdag 15 mars 2016

2014 The Foundation Stone

Mars månads "Låt oss dela en pava över nätet" på Forumet Fine Wines blev ett vitt från Coastal Region i Sydafrika. Nu består Coastal Region av flera vindistrikt. Druvorna till detta vin kommer från i huvudsak Franschhoek. Egendomen har bytt namn ett flertal gånger, men i början på 1990 återfick det namnet Rickety Bridge(efter namnet på en bro som leder över floden Franschhoek). Egendomen är totalt på 50 ha, varav 25 ha utgör vinodlingar
Vinet är gjort på druvorna Chenin Blanc (58%), Grenache Blanc (22%), Roussanne (10%) samt 5% vardera av Nouvelle och Viognier. De olika druvsorterna vinifieras var för sig. De lagras sedan separat på ekfat om 225 l i ca nio månader, därefter blandas dom.
I doften känns citrus, mineraler, en viss rökighet och någon lite sommarblomma. Ingen stor doft, men ändå ganska trevlig.

I munnen är det gula äpplen, citrus och örter som jag först uppmärksammar. Faten finns där utan att ha allt för storpåverkan, men en viss smörighet noterar jag.
Medellång eftersmak med lite flintiga mineraler, någon tropisk frukt, aningens honung och nötter. Och så en hygglig dos beska. Det senare stör jag mig lite på.
Vi drack det till söndagens fisk (rödtungafiléer och räkor). Det funkade riktigt hyfsat till maten.
Återköp? Nej det känns bra så här.

Betyg 3

På "Bolaget" är priset 143 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar