fredag 18 mars 2016

2011 Amarone från Massimago

Till lördagens ostpaj med grönkål och örter fick en amarone från Massimago utgöra sällskap.
Vi besökte Massimago förra våren tillsammans med Clubamarone.
En av höjdpunkterna var mötet med ägarinnan Camilla.
Camilla Rossi Chauvenet
Hon har en energi och utstrålning som smittar av sig, när hon berättar om sin filosofi och idé med verksamheten  Namnet Massimago är en lek med det latinska uttrycket "maximum agium" dvs "största möjliga behållning". Skördetiden har därför blivit en möjlighet för släkt och vänner att njuta av varandras sällskap samtidigt som de upplever landsbygden och vingårdsarbete. Självklart är det organisk odling som tillämpas.
Du kan läsa om hela vårt besök här.
Vinet är gjort på 70% Corvina och lika delar Corvinone och Rondinella. Druvorna torkas i ca 80 dagar. Det får ligga till sig runt två år på barriquer och 20 hl ekfat samt ett år på flaska.

Det här är en ung amatone. Egentligen lite för ung. Vi låter den därför få nästan tre timmar i karaff innan vi häller upp. Det visar sig vara i minsta laget.

En liten diskret doft av röda och mörka bär når oss bl a körsbär. Här finns en del örter/kryddor, särskilt tonen av svartpeppar är extra tydlig. På slutet även piptobak, aningens mint och lite toner från fatlagringen.
Några timmar senare på kvällen, då vi avslutar flaskan, visar det sig att doften är väsentligt mer tydlig. Frukten blir tydligare och mer nyansfull

I munnen kan vi omgående konstatera att det är är en ung amarone med en jungfrulig frukt. Det är precis som med doften att det bästa glaset är det som vi dricker sent på kvällen efter måltiden.
Vi noterar söta, mörka körsbär, torkad frukt, lite kryddor och skogsbär. Lång eftersmak med mer torkad frukt, lakrits, espresso och mörk choklad. Idag en ganska hög syra som har en återhållande effekt på frukten. Tanninerna är också an den lite stadigare sorten.
Vinet lovar så mycket och visst finns här kvaliteter idag som jag uppskattar, men det kommer att om ett par år blomma ut till något stort. Våra kvarvarande fem flaskor ska få ligga till sig ett par år innan vi tar oss an dom. En amarone som varje amaronenörd måste ha i källaren.
Betyg 4+
Priset på Systembolaget är 562 kr. Vår flaska är privatimporterad. Vi betalade 35 euro +frakt+sv alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar