onsdag 23 mars 2016

Grignolino och Barbera från Cascina Tavijn

Familjen Verrua har fem hektar vinmark där de odlar barbera samt de lokala druvorna grignolino och ruché. De producerar cirka 20 000 flaskor per år. På Cascina Tavijn är odlingen ekologisk, vinerna spontanjäses, man svavlar minimalt och påverkar vinerna så lite som möjligt. Allt för att druvan och ursprunget ska få sätta sitt rätta uttryck. Detta leder också till att varje enskilt år återspeglar sig i vinet. Man kan också säga att här görs det mesta enligt gamla traditioner.
Vingården ligger i den lilla byn Scurzolengo, någon mil nordost om Asti.
På hösten 2013 hade jag förmånen att få träffa den alldeles förtjusande vinmakerskan Nadia Verrua. Kvinnan bakom vinerna. Imponerad blev jag av den ödmjuka framtoningen, noggrannheten, engagemanget och vinerna så klart.
Vinerna är köpta hos Cibi e Vini. Jag plockade upp dom sent i höstas. Det har verkligen blivit hög tid att prova de senaste årgångarna.


2013 "Bandita" Barbera d´Asti
m
En trevlig doft av mörk frukt (körsbär, granatäpple), lite örter, aningens målarlåda och rosor.

I munnen en samling mörka bär, gott om örter. I eftersmaken mineraler. röda äpplen? och mera mörka bär. En bra och distinkt syra.

Tanninerna är tydliga, så som dom ska vara för att utgöra sällskap till maten, men samtidigt inte mer påträngande än att vinet på egen hand är väldigt njutbart.
En riktigt god Barbera. Årgång efter årgång levererar Nadia en Barbera med stor charm, ibland lite egen, men alltid överväldigande god.
Vi betalade 130 DKK för den.
Betyg 4


2014 Grignolino  d´Asti
Färgen får mig alltid att haja till. Så ljus som lingonsaft eller rejält utspädd hallonsaft. Lite grumlig.

Dofterna och smakerna däremot är verkligen inte utspädda. I doften hittar vi röda bär, gott om örter, röda äpplen och en liten försiktig trädgårdsros.

I munnen är det bärkompotten på lingon, hallon, röda vinbär och syrliga körsbär som omgående möter oss. Vi ler igenkännande. Ja just, så här var det. Slankt, fruktigt och örtigt. Törstsläckande!
En ordentlig syra, men långt ifrån vass. Kryddor och örter i ljuv samklang med frukten. En dos trevligt nafsande tanniner i gommen. Och alkohol på 12%.
Vinet satt som en smäck till vår enkla pasta med köttfärs. Jag tror också vinet kommer vara en höjdare till de varma sommarkvällar vi har framför oss.
Betyg 4
Vi betalade 105 DKK, vilket måste betraktas som ett synnerligen bra pris.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar