Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Kopierad från importören Bristlys nyhetsbrev |
Vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana.
Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 14 månader på franska ekfat som använts en och två gånger tidigare.
Doften är frisk och lite försiktig i sin framtoning. Här finns ljusa körsbär, lite röda skogsbär, en viss örtighet, lite läder och så något som påminner om knallpulver. Det senare brukar jag ibland benämna Etnamineraler. En blyg viol i bakgrunden.
Även i smaken är det friska toner som når oss. Vinet känns ganska slankt. Och redigt gott. 2010:an känns helt drickklar nu, kanske bra nära sin peak. De röda bären är på något vis vinets signum: körsbär, hallon, lingon och tranbär med en lätt örtighet och rejäla Etnamineraler. Syran är fortfarande frisk, kanske något lite nedtonad jämfört med för tre år sedan. Tanninerna finns där och ger ett behagfullt motstånd, även de har blivit lite rundare i kanterna.
Eftersmaken med en viss pepprighet i den röda frukten är väldigt trevlig. Mycket gott. Och därtill ett bra pris. 189 kr för årgång 2014. Jag har redan fyllt på mitt lager. För mig har många av de mer tillgängliga Etnavinerna blivit sommarviner.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar