lördag 16 april 2016

Brunello, Amarone och Barolo

Brodern från norr var på Västkusten under föregående vecka. I lördags körde vi en liten provning av tre Italienska viner. Brodern och svägerskan fick dom blint och klarade väl hyfsat att plocka dom. Det var väl kanske inte den svåraste uppgiften.
2010 Brunello di Montalcino, Fattoria dei Barbi.
Jag drack det här vinet i augusti förra året. Det fick mitt gillande. Det har inte hänt så mycket sedan dess, så när det gäller smaknoteringar och annat så hittar du det här.
Jag konstaterar bara att vi alla tyckte det var riktigt gott.
Betyget 4 kvarstår.


2009 Amarone Classico, Brigaldara
I november 2014 var jag på en provning av några olika amarone från Brigaldara. Du kan läsa om den upplevelsen här.

Classicon är deras basamarone. Den är gjord på 50% Corvinone, 20% Corvina, 20% Rondinella och 10% diverse tillåtna druvor. Druvorna har fått torka i ca 4 månader.
Vinet har fått ett år på barriquer och två år på 25 hl ekfat.
Doften har de typiska amaronedragen med mörka körsbär och torkad frukt i centrum. Vi känner också lite örter och en lätt touch av kakao och vanilj.
I munnen är det ett hyfsat kraftfullt, men ändå välbalanserat vin med mycket amarone i sig. Alkoholhalten ligger på ofattbara 17%. Här har man verkligen gjort ett bra jobb, då den är ordentligt integrerad i frukten och lämnar ytterst små spår efter sig.
De första smakintrycken vi noterar är de söta mörka körsbären, den torkade frukten och det nätta lilla knippet örter. Efterhand tillkommer mörk choklad, aningens espresso, katrinplommon och lite toner från fatlagringen.
Det finns en bra syra som ger vinet den nödvändiga friskheten. Tanninerna finns där och bjuder på ett försiktigt och trevligt motstånd. Eftersmaken är redigt lång på klassiskt amaronevis.
Det här är bra. Det här är gott.
Betyg 4

Jag drack 2011:an i höstas. Den var bra. Ung och lovande.
2009:an har börjat mogna, men jag tror 2011:an kommer att bli bättre.
På Systembolaget kostar 2011:an 299 kr. Ett av de allra bästa amaroneköpen under trehundringen.

2006 Barolo Vigna Rionda.
Producent är Roagna. Dom äger totalt 20 ha, varav 12 ha är planterade med vinrankor. Dom flesta av vingårdarna ligger i Barbaresco. Mellan åren 2003 och 2006 arbetade dom tillsammans med Thomas Canale, ägare till vingården Vigna Rionda belägen i  Serralunga d´Alba. Det gjordes ca 8 000 flaskor per år för dessa fyra årgångar.

Vi har luftat vinet ganska rejält. Vi möts av en försiktig men ändå väldigt tydlig doft. Vi tycker oss känna en blandning av röd frukt och lite mörkare skogsbär. En lätt ton av rosor i bakgrunden samt något litet inslag av målarlåda. Visst känns det att det kommer från Barolo.

I munnen konstaterar vi genast att vinet har en tjusig slankhet samtidigt som det finns lite kraft i frukten och distinkta syror. Frukten har inslag av jordgubbar, lingon och skogshallon. Vi anar också lite mörkare frukt av slånbär. Tanninerna är påtagliga och biter lite lätt i gommen, men blir inte av den jobbiga sorten. Ett floralt inslag i bakgrunden av såväl rosor som violer. Eftersmaken är hyfsat lång.
Jag gillar verkligen det här vinet, som det verkar nyss ha kommit upp ur en dvala. Inte kan ett tioårigt vin vara ungt, men friskheten och frukten bjuder på en ungdomlighet. Min gissning är att det kommer att bjuda på många fina stunder framöver.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar