torsdag 7 april 2016

Coquinarius. En vinbar i Florens.

Veckan efter påsk tillbringade Vintankar, tillsammans med goda vänner, i Florens.
Vi hade fyra fantastiska dagar med åtskilliga besök på museer, kyrkor och andra sevärdheter. Ett mycket vårlikt Florens mötte oss. Helt underbart att vandra runt i vårsolen!
Vi besökte också några trevliga restauranger med god mat och goda viner.
Störst intryck gjorde restaurangen/vinbaren Coquinarius. Det blev två kvällar vi spenderade där. Riktigt god mat. Ett stort utbud av viner på glas. De flesta vinerna med ekoprofil.
Ett måstebesök helt enkelt.


Den första kvällen åt vi Biff Tartar, Oxkind och Rostbiff. Alla var nöjda med sitt val. Vi avslutade med en underbar ostbricka. 8 olika varianter från närområdet.

Jag tog chansen att återknyta bekantskapen med det här vinet. Jag har druckit det en gång tidigare, vilket resulterade i den den här bloggposten.

Vinet är gjort på Chiavennasca (det är ju så nebbiolodruvan kallas här) till 100%. Det har till en början legat på rostfria ståltankar för att sedan ha uppfostrats i två år på tunnor av ek (50 hl) och slutligen sex månader på flaska.
En inbjudande doft av röda bär, lite rosor och aningens örter.

I munnen är det ett slankt vin med en lättsam stramhet och bra friskhet. Här finns en underbar kompott av röda bär, lite örter och mineraler. I bakgrunden en viss blommighet.

Vinet är förvånansvärt mjukt och runt, ändå finns här en bra syra och behagfulla tanniner.
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet. Priset där är 310 kr. På krogen i Florens betalade vi 38 euro.


Vin nummer två blev ett vin från ett mindre känt område i Toscana. Cirka 16 km nordvärst om Florens ligger Carmignano som fick DOCG-status 1990. Redan på 1700-talet omnämnes vinerna härifrån med stor respekt. Långt innan begreppet "Super Tuscan" dök upp gjordes det blandningar med Sangiovese och Cabernet Sauvignon.
Kvinnan bakom det här vinet, Rosella Bencini Tes på egendomen Fattoria di Bacchereto, är enligt vår sommelier en mycket egensinnig dam. Biodynamiska odlingsprinciper tillämpas liksom idéer att skydda druvorna mot strålning från mobiltelefoner. Hur det senare genomförs var mera otydligt.
Vinet är gjort på druvorna Sangiovese 75%, Cabernet Sauvignon 15% samt Canaiolo Nero 10%. Vinet har fått spendera drygt ett år på stora ekfat.
Ett mjukt och runt vin med en bra syra och små, nätta tanniner. Inte alls mesigt. En fin mörk frukt där körsbär, sv vinbär och skogbär dominerar i sällskap med örter och mineraler. Hyfsat lång eftersmak.
Betyg 4
På vinbaren betalade vi 39 euro för en flaska, när jag dag två bad att få köpa med mig en flaska hem fick jag betala 30 euro.

Vid vår andra kväll bad vi vår servitör plocka ut två viner, som han tyckte vi borde testa. Vi började kvällen med toskanska charkuterier. Riktigt goda och portionen så stor att den var en måltid i sig. Jag fortsatte med duva. Otroligt god!!
Det blev den här bekantingen. För två år sedan skrev jag så här om årgång 2010Bristly Wine tog in vinet till i Sverige i höstas. Det såldes slut tämligen omgående. Vintankar hann dock köpa ett par flaskor och för två månader sedan skrev vi så här på bloggen.
Vad vi skrev då upplevde vi den här kvällen också, så vill du läsa smaknoter så klicka på ovanstående länk
Betyg 4
Ett vin från Bolgheri och firman Podere Ritorti. En liten ekologisk odlare, som förfogar över 3,5 ha vinmarker. Vinverksamheten startade år 2000.

Vinet är gjort på Cabernet Sauvignon (80%) och 20% Cabernet Franc, Merlot och Syrah. Vinet har fått ligga till sig i 16 månader på franska ekfat samt ytterligare 10 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Det görs runt 12 000 flaskor av det här vinet.
Ett mjukt och runt vin med en bra syra och med tanniner, som ger sig tillkänna med ett trevligt bett i gommen. Här finns mörka bär, blåa plommon, lite kryddor, läder och ganska välintegrerade inslag från fatlagringen.
Ett gott, rakt och hyfsat smakrikt. Gjorde sig riktigt bra till vår mat. Vi dricker det här gärna igen.
Minns inte exakt vad vi betalade, men gissningsvis runt 35 euro.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar